От „Емко“ плашат с нов протест, въпреки срещата с премиера

"Винаги съм бил на мнение, че трябва да се изслушват страните и да се намери решение в диалог", е посочил премиерът.

0
98
емко
Протестиращите от "Емко" се срещнаха лино с премиера. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Борисов предложи преговори между шефовете на фирма и Министерство на икономиката

Протестът на работещите в „Емко“ приключи със закана за нов протест, ако не бъдат решени проблемите с договорите. Представители на Инициативния комитет, заедно със собственика на предприятието Емилиян Гебрев се срещнаха с министър-председателя Бойко Борисов и с икономическия министър Емил Караниколов.

След срещата Димитрина Маркова, финансов директор на „Емко“, заяви, че  Борисов е изслушал и двете страни и се е запознал със ситуацията.

„Премиерът разпореди утре да се реализира работна среща в държавната „Кинтекс“, чийто принципал е министърът, да се изяснят всички казуси и да му се докладва. След утрешното решение на нашите проблеми с нашите договори, ако не се върне изходната ситуация към май месец, когато започна атаката към нас по най-разумния начин за държавата и за нас работещите в „Емко“, протестите ще продължат“, заяви Маркова.

Така за сряда Инициативният комитет, чиито представител е Димитрина Маркова, планира нов протест, който се очаква да бъде още по-масиран и от този, провел се в петък 6-ти октомври. „От утрешното дипломатично решение на министър Караниколов ще зависи дали протестите ни ще продължат“,заяви Маркова.

Емилиян Гебрев, собственик на „Емко“ посочи, че прехвърлянето на договора от „Емко“ към ВМЗ „Сопот“ е проблем на държавата. „Това не е наш проблем, а на този, който го е прехвърлил този, който го е прехвърлил, той да си го върне. Това си е проблем на министъра“, посочи Гебрев.

Той настоя за принципно разрешаване на казуса и отново припомни, че частната собственост според Конституцията е неприкосновена.

По повод проверките на НАП Гебрев посочи: „Когато някой ги праща – те какво да правят – проверяват“. „Ако всичко се върне на изходна позиция май месец – ние ще си понесем всички загуби, без да имаме каквито и да било претенции“, заяви Гебрев.

Той коментира въпроса дали биха си потърсили правата пред съда.

На въпрос дали продължават да искат оставката на Караниколов, Гебрев посочи, че това е въпрос на морал и вътрешно разбиране. „Аз, ако съм на негово място, след такъв скандал, след такива груби грешки, за да си запазя честта и достойнството – на часа и секундата, аз бих си я подал“.

От пресцентъра на МС съобщиха, на среща протестиращите работници в оръжейния завод „Емко“ лично изложиха пред премиера Борисов позицията си.

„Винаги съм бил на мнение, че трябва да се изслушват страните и да се намери решение в диалог“, е посочил премиерът.

Според съобщението е било възприето предложението на Борисов още днес да започнат преговори между ръководството на предприятието и Министерството на икономиката за изчистване на спорните въпроси около сключените от „Емко“ договори.