Полицаят превозвал мигранти срещу 2000 лева

Униформеният обрал бежанците

0
166
Снимка: архив

Колегите му го гонили от Бургас до Пирдоп

Полицаят от СДВР Владимир Стоянов и шестима афганистанци са били арестувани след преследване, съобщи на брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Както Breaking.bg първи писа полицаят от СДВР е арестуван с мерцедеса си докато превозва нелегални мигранти от Афганистан.

На 5 юли вечерта група мъже и 29-годишният полицай Владимир Стоянов, започват превозването на бежанците към София.

Част от лицата са стигнали столицата в ранните часове на 6-и юли. Един от шофьорите се връща за останалата част от групата бежанци. Натоварва 6-а афганистанци и потегля към столицата. Цялата група чужденци преди това е влязла от Турция през Бургас, а крайната й цел е страна в Западна Европа.

На няколко километра след Бургас полицаи се опитали да спрат мерцедеса на Стоянов. Шофьорът не се е подчинил на ченгетата и избягал. В района на Сливен полицаи са направили нов опит за проверка. Колегата им от СДВР-Владимир Стоянов, който е превозвал бежанците, обаче продължава с висока скорост по автомагистрала.

Ченгета правят опит да спрат мерцедеса и в района на Стара Загора, но не успяват, същото се случва и в района на Пловдив, така шофьорът се оттегля към Карлово в отбивката за град Баня.

В Карлово той изостава шестимата на центъра на града и ги уговаря срещу 100 долара, че ще реши проблема с полицията. В района на Пирдоп автомобилът е спрян, водачът задържан а при обиска е открита карта на полицейски служител от Охранителна полиция към СДВР. Афганистанците са взети от Бургас от полицая срещу договорена сума от 2000 лева, обясни още Румен Попов. Дирекция Вътрешна сигурност и служители от София и Бургас правят обиск в апартамент в София и намират останалите 16 мигранти превозени от полицая.

Арестуваният полицай е изхвърлил част от багажа, но е откраднал по-ценните им вещи на бежанците. В тайник в тока на обувката е открито прахообразно вещество – по негови думи да го държи буден така че за 20 часа да направи поне два курса с превозване на мигранти.

В София са открити 15 възрастни и 1 дете на 10 години, останалите 6 са мъже до 29 г. Полицаят вземал 2 000 лева за двата курса.

Твърди че бил помолен инцидентно. Има още трима негови съучастници. Първоначалните данни обаче сочат за организирана престъпна, каза още прокурорът. Не се знае от кога е действала. Група от 4-а души. Двама са задържани в София, четвъртия също е закопчан. Не се изключва да бъде повдигнато обвинение за организирана престъпна група, каза още Румен Попов.