По 1500 евро прибирали митничарите на „Варна-Запад“

Митничарите, които днес са уличени, се държаха изключително нагло и безпардонно", коментира шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов

0
148
митничари
Пачките, които митничарите са успели да натрупат

Парите били събирани от спедитори, за да им обработват контейнерите

По 1500 евро на контейнер са получавали шефовете на митническия пункт ”Варна-Запад” от спедиторите, които са събирали парите. Там бяха задържани 25 митнически служители. Схемата разкри Иван Гешев от Специализираната прокуратура, под чието ръководство бе извършена реализацията на ГДБОП.

Парите били събирани, за да извършат действия по служба, които са били длъжни да извършат – максимално бързо да обработят документите и да освободят съответните товари.
Престоят на всеки един контейнер бил свързан с големи такси около 150 евро на ден. А при извършване на митническа проверка се плаща и такса от 400 до 600 лв. за товарене и разтоварване на контейнери.

митничари
Заловените пачки у арестуваните митничари

Сумите са предавани на началниците на пункта, които в зависимост от броя на контейнерите, които били обмитени, разпределяли парите между съответните смени.

Схемата обобщи Иван Гешев от Специализираната прокуратура. Той уточни, че са били привлечени като обвиняеми шест лица, като едно е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер от пет хиляди лева. Останалите пет лица, началникът на митническия пункт и началниците на смени са с мярка задържане под стража до 72 часа.

Гешев предупреди, че кръгът от лицата не е изчерпан и можело да бъдат повдигнати обвинения и на други лица. Той коментира поведението на задържаните лица като изключително нагло и пренебрежително като че за тях това не представлявало проблем. Той бе категоричен, че в СРС-та, използвани по случая се съдържа достатъчно информация.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов заяви, че групата била изключително конспиративна, а за разследването бил използван пълният набор от разузнавателни средства. „Членовете на тази група имам предвид митничарите, които днес са уличени, се държаха изключително нагло и безпардонно“, коментира Спиридонов. По думите му това означава, че тези престъпления са вършени от доста време.

На година през пункта минавали 150 хиляди контейнера. Обвинени за участие в организирана престъпна група са началникът на пункта и другите четирима началници на смените.

Редови митничари също са задържани, но някои от тях са съдействали на разследването и затова били и освободени. „Това е изключително конспиративна дейност, но в процеса на разследване ще стане ясна цялата схема“, коментира още Спиридонов.

Румяна Арнаудова, говорител на Главния прокурор допълни, че началникът на пункта и началниците на смените са се събирали в дома на едно от лицата, където на практика на съответни листове са се отчитали за това колко контейнери, камиони и на кои спедиторски фирми е извършено съответното обмитяване. Като тази отчетност била документирана не само със съответните СРС-та, но и листовете, с които тези началници на смени са се отчитали са били открити и при извършените лични обиски на лицата.

В това разследване нямало повдигнато обвинение за ръководител, защото всички до такава степен били свикнали с това, което правят, че не е имало нужда от ръководител. Обвинението касае периода септември – януари, тъй като тогава било образувано досъдебното производство и спецпрокуратурата имала безспорни доказателства за действието й в този период.

Арнаудова не изключи възможността тя да е съществувала и по-рано. Голямата част от парите били намерени у спедитора, който ги подготвял, за да ги предаде, уточни още говорителят на главния прокурор.

Митничарят, пуснат с 5000 лв. гаранция, е направил пълно самопризнание пред съдия и е съдействал на разследването.

Припомняме, преди ден бяха задържани 25 митничари, сред които и стажанти. При обиски бяха открити 711 хил. лева.

Това не е първата акция към митнически служители. Преди два дни трима митничари на Гюешево получиха условни присъди. На 5 ноември бяха арестувани седмина митничари от Лесово, по-късно се оказа, че няма доказателства за организирана престъпна група.