Радев, ще си замразиш ли заплатата?

0
2394
Румен Радев Снимка: Дарик

Защо президентът не отговаря на въпроси на журналисти? Това цензура ли е?

Тодор Александров

Президентът Радев излезе за пореден път да чете предварително написан текст по темата с коронавируса. Това пиарите му наричат изявление. Прочете си там каквото му е написано и си тръгна. Преди да изключат живото предаване, се чува някакъв въпрос на журналистка, на който президентът не обърна никакво внимание и се изниза.

За какво тогава викат журналисти в президентството ?

Няма изявление на президента, на което на журналисти да е разрешено да задават въпроси на държавния глава. А Радев говори за цензура в социалните мрежи. Това на „Дондуков“№2 какво се нарича?

Може би президентът го е страх да не го попитат дали ще си замрази заплатата, която е най-високата в страната? В изявлението на Румен Радев такова нещо нямаше.

Вчера всеки втори псуваше депутатите, че са си вдигнали заплатите. Днес те ги замразяват, като половината от възнагражденията им отиват за дарения за справяне с кризата. А президентът? Мълчание. Това е цензура. Радев ни призова да сме съпричастни, ами бъди и ти съпричастен, дари на хората парите си. Ще останат и за дрехи на съпругата. Няма страшно.

Радев не е сам на „Дондуков“№2. Там е пълно с негови секретари и съветници. До момента от тези хора няма никаква полза. Не съм чул от тях да е произлязло някакво предложение за справяне с икономическата и здравна криза. Но и те са на заплати. Ще ги замразят ли? Мълчание. На никого не разрешават да пита.

Президентът ходи на публични изяви само при „свои хора“, както бе при червения кмет на Благоевград. И където няма да му задават неудобни въпроси, няма да му четат лекции от „наши читатели“. Така е лесно и удобно. Но това е цензура. В истински вид.

Президентът и днес не предложи нищо конкретно – само констатации. На 3 март на Шипка той се подигра на мерките срещу коронавируса. След няколко дни държавата пламна.

Днес предлага отменяне на извънредното положение, без да посочи основания. Това е чист популизъм. Въпреки че всички данни сочат, че пикът на заразата за България тепърва предстои.

Ако правителството се вслуша в призивите на президента и отмени мерките, но след месец избухне епидемия от коронавирус, кой ще е виновен?

Радев е може би единственият държавен глава в света, който използва пандемията от коронавирус, за да воюва с правителството на страната. И да трупа политически дивиденти. Това е, меко казано, срамно.