Разбиха две наркобанди в Сливен

В една от групите са заловени и две жени

0
202
нарко
Снимка: архив

Едната произвеждала марихуана в тайна оранжерия

Две наркобанди бяха разбити при спецакции на антимафиоти от ГДБОП и Специализираната прокуратура. Това съобщиха от държавното обвинение.

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима участници в организирана престъпна група за производство и разпространение на наркотични вещества на територията на Сливен. Те са задържани при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура на 23 септември 2017 г. вечерта.

Според събраните доказателства Ремо А., Римял А., Стоян И. и Атанас Г. организирали производството на марихуана в стопанска постройка във вилната зона край града през юли 2016 г. Междувременно са се занимавали и с разпространение на различни други видове наркотици в града и региона.

При операцията по задържане и документиране на престъпната им дейност в използваното от тях специално оборудвано за целта помещение са открити над 200 стръка канабис с най-високо качество. Тайната „оранжерия“ е била професионално оборудвана с изкуствено осветление, капково напояване, система за проветряване.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на четиримата участници в групата е наложено задържане до 72 часа. На 26 септември 2017 г. в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Специализираната прокуратура повдигна обвинения и на осем участници в организирана престъпна група за производство и разпространение на наркотици в Сливенско. Те са задържани при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура на 19 септември 2017 г.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2017 г., като всеки от участниците е имал конкретни функции в дейността й.

Сред обвинените има и две жени.

При извършените процесуално-следствени действия при операцията по задържането в помещения, автомобили и у самите участници са намерени и иззети различни по вид наркотици, както и прекурсори и вещества, предназначени за производство на амфетамини и други наркотици. Назначена е експертиза, която да установи какви точно са намерените химикали (чийто състав не е установен) и за производството на какви наркотични вещества са предназначени. При претърсванията и изземванията е намерен и пистолет със заличени номера.

На 22 септември 2017 г. Специализираният наказателен съд наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на петима в групата. Един от участниците е с „Домашен арест“ , останалите двама са с „Парична гаранция“.