Роман Василев и Пепи Еврото ни излязоха „златни“

Решението на Софийски градски съд може да се обжалва пред Софийския апелативен съд

0
282
златни
Петър Сантиров след ареста заедно с Николай Цонев.

Заради тях съдията Сантиров осъди държавата за 300 000 лв

Софийският градски съд (СГС) постанови прокуратурата да плати рекордно обезщетение от 300 000 лв. на съдия Петър Сантиров, съобщава „Правен свят“. Обезщетението е заради претърпените от него неимуществени вреди от незаконното обвинение по делото за подкуп, по което той беше оправдан на три инстанции заедно с бившия военен министър Николай Цонев и Тенчо Попов (делото, наричано често „Абсолютен престъпник“, по израза на острието на прокуратурата Роман Василев, с което кара Цонев да падне на колене, б.р.).

Сантиров заведе делото срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) миналата година и искът му беше за 500 000 лева. Отделно, той води дело и срещу бившия следовател Петьо Петров-Пепи Еврото, който пък беше основен свидетел на държавното обвинение по делото за подкуп. Сантиров иска от Петров 100 000 лева, но делото още не е приключило на първа инстанция, като СГС предложи на двамата да се спогодят, припомня правният сайт.

В началото на 2015 г. Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно тримата подсъдими по шумното дело за корупция, в което те бяха и зрелищно арестувани на 1 април 2010 г. В решението на ВКС се казваше, че делото е „емблематичен пример за провокация към подкуп“, инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров по-късно и шеф на столичната следствена служба.

Освен рекордното обезщетение за неимуществени вреди, прокуратурата е осъдена да плати на Сантиров и почти 40 000 лева за имуществени вреди. Те са разликата между платеното му обезщетение за петте години, в които е бил отстранен от длъжност, докато е водено делото срещу него и брутното трудово възнаграждение, което би получил като съдия в СГС за същия период. Държавното обвинение трябва да плати и над 7700 лева на Сантиров за адвокатско възнаграждение.

Решението на съдия Невена Чеуз от СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Дело по ЗОДОВ срещу прокуратурата заради незаконното обвинение в корупция води и бившият военен министър Николай Цонев. В началото на годината на първа инстанция градският съд му присъди обезщетение от 50 000 лева за претърпени неимуществени вреди и още 8400 лева за имуществени.

По друго дело, водено в ЕСПЧ в Страсбург, Цонев се съгласи на споразумение с държавата за пари.

Заради бруталния арест на финансиста Тенчо Попов пък България беше осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург да му плати обезщетение от 14 000 евро.

Бвшият зам.-градскси прокурор на София Роман Василев подаде в един ден оставка от всички постове и като магистрат изобщо след разцеплението в тандема Делян Пеевски-Цветан Василев. Водещият куп „ювелирни“ акции като „Костинброд“, тефтерчетата на Филип Златанов и пр., напусна системата, за да се занимава с научна дейност и никой не го спря.

С активното съдействие на ВСС и главния прокурор Цацаров Пепи Еврото също напусна като магистрат, без да му бъде търсена отговорност за нищо. Все още във ВАС се чакат дела, с които хора като бившият правосъден министър Христо Иванов опитаха да осуетят излизането му с всички полагаеми обезщетения.

Междувременно от сайта „Дневник“ се разбра, че той се е  оженил за Любена Павлова – лидер на „План Б“, и двамата ненаситно си прехвърлят имоти.

„План Б“ е „сдружение на млади хора“, което се впусна в яростна защита на главния прокурор Цацаров, громейки систематично всички негови опоненти. От „План Б“ заваляха сигнали срещу Христо Иванов, Лозан Панов, члена на ВСС Калин Калпакчиев, които прокуратурата услужливо отработваше.