Само в Breaking.bg: Осъден за сводничество кмет се кандидатира отново като човек на ДПС

0
624
Кметът на Тъжа като арестант в спецсъда.

Цвятко Балабуров подал невярна декларация пред ОИК-Павел баня

Цвятко Балабуров досегашният кмет на село Тъжа, община Павел баня, отново е кандидат за управник на селото, издигнат от ДПС, съобщиха пред Breaking.bg запознати. В това няма нищо лошо, ако Балабуров не беше осъден през октомври м.г. от Специализирания наказателен съд като шеф на банда сводници. За такъв кметът на Тъжа се признава сам и сключва споразумение със Специализираната прокуратура. Съдът одобрява споразумението и налага на Балабуров присъда от 3 години условно, с 5 години изпитателен срок.

Присъдата на Балабуров от спецсъда.

За първи път той е задържан за сводничество през 2013 година при спецоперация на ГДБОП, която разбива сводническата му банда. На първа инстанция в Специализирания наказателен съд той получава 3 години условно за склоняване на три момичета към проституция.

Момичетата обаче оттеглят показанията си по-късно и на втора инстанция Цвятко Балабуров е оправдан.

Спецпрокуратурата не протестира присъдата.

През април 2018 година Балабуров отново е задържан като тартор на на организирана престъпна група за склоняване към проституция и сводничество от ГДБОП. Бандата е от девет души. Според прокуратурата тя действала от април 2016 до април 2018 година.

Бардакът на Балабуров бил маскиран като нощен бар „10“ на столичния бул. „Мадрид“. Той подбивал конкуренцията с най-ниски цени за секс услуги в София-80 лева на час. Балабуров прибирал 50% от заработеното от жриците на любовта.

Всеки от членовете й е имал определени функции – някои са се занимавали с намирането на момичетата, някои са отговаряли за събирането на парите, имало е мъже, които са превозвали жените до определени адреси.

Всичко започва от вестник. Обявите от последните страници подсещат кмета как да организира престъплението. Лесно си намира помагачи и един бар в София, разказаха от прокуратурата. Част от момичетата са работели в бар като сервитьорки, но при повикване са изпълнявали и други услуги. Само на 15 метра по-нататък в центъра на София е първата къща, в която са обслужвани клиентите, твърди специализираната прокуратура.

Схемата била лесна – всички 9 мъже са давали на момичетата високолихвени кредити, които те не са успявали да върнат.

И винаги, във всеки един момент се е получавало така, че те дължат пари на организаторите на престъпната дейност и по този начин са оставали в зависимост от тях, така че са изпълнявали услугите, към които са били склонявани”, заяви след ареста на групата зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев.

След присъдата, която Балабуров получава, става нещо странно. Специализираната прокуратура не иска отстраняването на кмета на Тъжа, защото не бил разследван и съден за корупция или злоупотреба със служебно положение, а само за сводничество.

Това важи и за община Павел баня, към която е и кметството в Тъжа и за Общинската избирателна комисия. Оттам искат от Районния съд в Казанлък свидетелство за съдимост на Балабуров. Според него той е с чисто съдебно минало, но реално влязла присъда в сила – има.

Така той продължава да е кмет на Тъжа и досега, въпреки, че е осъден като ръководител на организирана престъпна група.

На местните избори през 2015 година Цвятко Балабуров е кандидат за кмет на „Народен съюз“ и печели изборите с 85%. Сега той отново е кандидат за кмет на Тъжа, този път издигнат от ДПС.

В декларацията си, задължителна по Изборния кодекс, до Общинската избирателна комисия-Павел баня Цвятко Балабуров е подписал, че не е осъждан и не изтърпява наказание от съда.

Декларацията на Балабуров до ОИК.

И е регистриран като кандидат безпроблемно от ОИК.

По повод регистрацията на кмета-сводник от централата на БСП в столицата изпращат сигнал до Централната избирателна комисия.

Сигналът до ЦИК от страна на БСП, на който отговор няма.

Според социалистите кандидатът на ДПС не отговаря на изискванията по чл. 397, ал.1 от Изборния кодекс и не може да участва като кандидат за кмет на изборите. Към сигнала и декларацията на Балабуров до ОИК, се твърди, че той е извършил още едно престъпление, а именно подаване на декларация с невярно съдържание, че не е осъждан и не изтърпява наказание.

Според социалистите ако Балабуров отново бъде избран за кмет той ще има цялата власт в района и ще издава заповеди на местната полиция докато изтърпява влязла в сила присъда. Тук на помощ идва закона, защото ако бъде спазена буквата му, то ако Балабуров бъде избран е невъзможно да встъпи в длъжност и трябва да се насрочат нови частични избори за кмет н с. Тъжа за сметка на хазната на Павел баня.

Отговор от ЦИК до момента няма. Явно за тях е напълно нормално осъден ръководител на организирана престъпна група да е кандидат за кмет отново.