Светкавично уволнение: Събев освободи финансовата шефка на „Холдинг БДЖ“ след денонощие

0
396
Николай Събев Снимка: фейсбук

Моника Бийчър бе човек на Асен Василев

Холдинг БДЖ“ ЕАД се радва на новия си финансов директор само един ден. Назначената на 3 май Моника Бийчър е била освободена от възловата длъжност само след денонощие, съобщава „Банкеръ“. Според официалната причина, изтъкната за нейното освобождаване, Бийчър „била получила по-добро предложение“. Това обяснение е повече от несъстоятелно, твърдят обаче железничари, тъй като назначаването на такава сериозна длъжност в едно от най-големите държавни дружества със сигурност не е станало от днес за утре.

Според „Клуба на знаещите в БДЖ“ най-вероятната причина за скоропостижното освобождаване на Моника Бийчър може да бъде единствено решение на транспортния министър Николай Събев, който вече стана популярен в бранша с безцеремонните си назначения и уволнения.

Моника Бийчър е бивш заместник-министър на финансите в екипа на Асен Василев по времето на служебния кабинет на Стефан Янев. Тя влиза в системата на държавната администрация по времето на бившия премиер Симеон Сакскобургготски през 2004 г. като част от екипа на Агенцията по обществени поръчки. Била е и шеф на управляващия орган на Оперативна програма „Административен капацитет“ към финансовото министерство в периода 2011-2016 г., за кратко е работила и в Министерството на външните работи.

Според експерти самото назначаване на Моника Бийчър за финансов директор на „Холдинг БДЖ“ е било класическа грешка, тъй като тя е магистър по право и международни отношения, а това са специалности, отдалечени – поне по документи – на светлинни години от финансите.

Каквито и да са реалните причини за назначаването и скоропостижното освобождаване на Моника Бийчър от „Холдинг БДЖ“, те за пореден път доказват, че транспортният министър Николай Събев няма ясен план за бъдещето на държавния железопътен превозвач.