Заради скандала с клипа в съда Гешев атакува Лозан Панов: Бягате от отговорност, това е чист болшевизъм

0
73
Съдебната палата в София

Шефът на ВКС не бил компетентен да оценява художественото му съдържание

ВСС решава на свое заседание в момента дали да отнеме стопанисването на Съдебната палата от Лозан Панов.

Панов заяви, че г-н Магдалинчев в устна форма е направил предложение да се включи точката за този клип. „ВКС е приключил проверката си“, каза още Лозан Панов. По думите му съдът не е бил уведомен добросъвестно за модификациите, който е претърпял саунтрака към филма. Преди заседанието ВКС пусна официална позиция по проверката със скандалния клип. По този повод главният прокурор Иван Гешев коментира: Лозан Панов бяга от отговорност, това е чист болшевизъм.

ВКС е установил следното:

След изясняването на всички факти и обстоятелства, свързани със заснемането на видеоклип в сградата на Съдебната палата, който предизвика широк отзвук в общественото пространство, проверката на ВКС установи следното:

Сключването на договор №Д-У-002/2020 г.

На 06.02.2020 г. в деловодството на съда постъпва писмо за намерения от представител на „Ню Ърбън Продукшънс“ ЕООД. В него той моли на 16.02.2020 г., неделя, да му бъдат предоставени за временно ползване партерът на Съдебната палата и зала 5, които ще използва за заснемането на атмосферни кадри за видео към саундтрака на филма „Мarried Young“ – в превод от английски „Да се ожениш млад“. Преди това продуцентът е провел няколко срещи с началника на отдел „Управление на собствеността“ към ВКС. Трейлърът на американската продукция на режисьора Даниел Кауфман официално се разпространява в интернет. Сюжетът на филма е романтична комедия, в която се разказва за забавната история на младо семейство, в което съпругата е бременна, а мъжът непрекъснато е преследван от анимираното му его. Съпътстван от съветите на егото си, той непрекъснато се сблъсква с предизвикателствата на семейния живот, за да осъзнае в крайна сметка, че успешният брак изисква жертви. С риск да бъде обвинено в продуктово позициониране, ръководството на ВКС пуска линк към трейлъра на филма, тъй като счита, че това е единственият начин гражданите да придобият представа, въз основа на каква информация е взето решението за сключване на договора между двете страни.

На базата на този сюжет, главният секретар на ВКС, в качеството си на пълномощник на административния ръководител, сключва договор с продуцента.

След направен анализ на събраната информация по казуса, председателят на ВКС счита, че съдът не е бил уведомен добросъвестно предварително за „радикалните творчески мутации“, които ще претърпи сюжетът в клипа към саундтрака на американския филм.

Мнението на председателя на ВКС е, че той не е компетентен да дава оценка на художествената стойност на видеото, заснето в сградата на Съдебната палата. Той обаче категорично заявява, че не съществува абсолютно никаква възможност при едно добросъвестно поведение от страна на продуцента да информира наемодателя за истинските си намерения, ръководството на ВКС да разреши заснемането на клип с подобно съдържание в сградата на Съдебната палата.

Договорът за наем № Д-У-002/2020 г. от 07.02.2020 г. е сключен между страните съгласно чл. 228 от ЗЗД, а нормата на чл. 8 от ЗЗД императивно въвежда ограничение страните да се ползуват от своите права, когато те са в противоречие с интересите на обществото. Площта, която е предоставена за временно ползване на наемателя представлява фоайе и зала 5 на партера в сградата на Съдебната палата. Размерът на наемната цена е 800 лв. с ДДС.