Фантомът Спас-Александър остава в ареста

Към момента той е обвинен само за измама от 490 лв

0
77
спас
Фалшивият Александър от Фейсбук (вляво) и истинският Спас.

Той не бил за парите, а искал да помогне на хората

Спас Василев, за когото се предполага, че стои зад профила „Александър Николов“, през който са измамени десетки хора в социалната мрежа „Фейсбук“ със самолетни билети, техника и други дребни услуги, остава в ареста, реши днес Софийският районен съд. Той беше задържан в петък по повдигнато обвинение от 2012 г.

Съдът прие, че престъплението, в което е обвинен Василев, е тежко и може да се направо обосновано предположение, че той е извършителят. Към момента мъжът е обвинен само за измама за 490 лева, срещу които през 2012 година, Иван Рачев е трябвало да получи пакет от десет самолетни билета.

Според разследващите обаче Спас Василев не е предоставил билетите. Съдът прие, че има обосновано предположение, че той е извършителят, защото има подробни показания на пострадалия, три платежни нареждания и банкови извлечения от сметката на Василев в Първа инвестиционна банка. Съдът реши да наложи най-тежката мярка – постоянен арест, след като прие, че има опасност той да се укрие, защото е обявяван за общодържавно издирване, търсен е и през Шенгенската информационна система, и не е откриван на постоянния си адрес.

Днес в съдебната зала се разбра още, че предстои към делото да бъде присъединено разследване във Варна, материалите по което още не са пристигнали в София. Вече са присъединени две други досъдебни производства – в Дупница и Благоевград, но те не са включени в обвинението, защото прокуратурата не е имала време да прецизира обвинението. Самият Спас бе лакочничен и заяви, че не се чувства виновен. Не бил за парите, а искал да помогне на хората. Той отпрати репортерите към адвоката си, който щял да обяснява вместо него какво се е случило.