Арест за шеф от ДАНС, изнасял секретна информация на руснаци

По тяхно настояване му е отнет достъпът до класифицирана информация

0
489
данс

Евгени Иванов е засечен от западни спецслужби да продава тайни

Арестуваният началник сектор в Дирекция „Контраразузнаване“ на ДАНС Евгени Иванов е засечен преди няколко месеца от западни спецслужби, че изнася секретна информация на руснаци, научи Breaking.bg от разследващите. По тяхно настояване на Иванов е отнет достъпът до класифицирана информация.

И тогава е започнало разследването срещу него, в което са използвани и СРС-та. Според наши източници , освен на Иванов, който работел в „руското направление“  на ДАНС в нерегламентирани контакти с руснаци са засечени и още трима негови колеги. На тях достъпът до класифицирана информация също е отнет, очаква се скоро те също да бъдат отстранени и задържани.

Иванов е обвинен за  изнасяне на държавни тайни, измами на чужденци и е подправка на лични документи, съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Иванов казал на българин, че може да помогне на руснак и украинец да вземат българско гражданство по-бързо. Обещал да осигури на други двама чужденци документи за постоянно пребиваване у нас. За услугата агентът взел от 4-мата чужденци 36 247 лв. Заради това е обвинен в измама в особено големи размери и може да получи до 8 г.

След като взел парите Иванов се сдобил с два документа за постоянно пребиваване на чужденци, обявени за невалидни през юни. С помощта на неизвестен съучастник сменил снимките и имената на пластиките с тези на двама от чужденците. “Най-тежкото престъпление на агента на ДАНС е изнасяне на държавна тайна”, каза Арнаудова. Иванов дал на свидетел инфомация за подслушвани хора, заподозрени в тероризъм и други престъпления.

Според разследващи Евгени Иванов дори се хвалел, че прибира пари, за да изнася секретна информация и бил наричан от подчинените си „добрият бизнесмен“.

„Превърнали сме се в „Булгарплод“, била ключовата фраза на арестувания шеф пред подчинените му. Запознати твърдят, че търговията с уреждане на постоянен престой на чужденци и прибиране на рушвети от това се вихри с пълна сила, не само в „руското направление“, но и в останалите сектори.