Разследват „Героят от Лясковец“ за незаконни арести в Черноочене

1
1470
полиция
Атанас Илков. СНИМКА: ДАРИКНЮЗ

Инспекторатът на МВР проверява директорът на ОДМВР-Кърджали  Атанас Илков

Инспекторатът на МВР погна шефа на Областната дирекция на вътрешните работи в Кърджали старши комисар Атанас Илков. Проверява се дали е превишил правомощията си, като е разпоредил незаконни арести заради хулигански прояви в община Черноочене миналата есен и допуснал ли е репресия спрямо лица, които не са от криминалния контингент, научи Breaking.bg.

Името на Илков е печално известно като главен стратег на операцията в Лясковец през 2014 г, при която загина командосът Емил Шарков, а трима полицаи бяха тежко ранени. От тогава Илков получи прозвището „Героят от Лясковец“.

Наричат го още „острието“ на главсека на МВР Светлозар Лазаров при кабинета Орешарски. След злополучната акция на баретите, планирана от него от него, той бе уволнен от МВР. И се появи най- изненадващо по време на служебното правителство на президента Румен Радев като областен шеф на МВР в Пловдив, откъдето по негово време избягаха двама арестанти. Впоследствие проваленият полицейски шеф бе отстранен и оттам, за да оглави ОДМВР – Кърджали и да забърка поредната каша, този път с политически привкус.

Показно задържаният след вандалските прояви в Черноочене 21-годишен младеж /от когото бяха снети всички обвинения/ е син на заместник областният управител Леман Али, а в деня след инцидента Илков се появи в селото в компанията на общинския кмет Айдън Осман и народната представителка от ДПС Адлен Шевкет.

Близките на незаконно арестувания Мерт Али се надяват проверката да докаже вината на полицейския шеф. Независимо от резултатите обаче, те ще търсят правата си по съдебен ред.