Хора на Румен Радев глобени с по 10 000 лв. за злоупотреба с лични данни

Кичашки бе назначен от президентската квота в Комисията за защита от дискриминация

0
1572
радев
Борислав Цеков (вляво)и Петър Кичашки

Петър Кичашки и Борислав Цеков ползвали незаконно данните в подписка за Слави Трифонов

Членът на президентският съвет по правни въпроси Борислав Цеков и Петър Кичашки, който беше назначен за член на Комисията за защита от дискриминация от квотата на президента Румен Радев са глобени с по 10 000 лева от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

Това съобщава “Дневник”.

Глобата е заради злоупотреба с личните данни в подписката на инициативния комитет за разяснителна кампания за референума на Слави Трифонов, оглавяван от Петър Кичашки. Стотици граждани откриха, че са „подкрепили“ инициативни комитети без да знаят. От решението на комисията, което е предоставено на блогърката и правозащитничка Светла Енчева се разбира, че жалби са подали 10 души, които твърдят, че никога се участвали в подписка, инициирана от Цеков и Кичашки.

Жалбите на двама от тях са сметнати за неоснователни, защото са отказали графологична експертиза, както са направили останалите. Цеков е глобен, защото в официален документ е потвърдил пред ЦИК, че предоставените данни са верни. Енчева е една от десетте подали жалбата. Кичашки и Цеков има 14 дневен срок да обжалват решението на комисията.