Цветанов: Румен Радев се превърна в неформален лидер на БСП

Честно ли спечели Радев след като на президентските избори имаше само 5000 машини за гласуване, попита шефът на ПГ на ГЕРБ

0
80
цветанов
Цветан Цветанов

Президентът стана „Българският Мадуро“, добави той

Всеки път, когато става въпрос за Изборния кодекс, има политическо противопоставяне. Някои партии непрекъснато обясняват, че промените в Изборния кодекс целят да се спечелят служебно изборите. Това е добра защитна теза за загубата на изборите от тези партии.

Това заяви от трибуната на парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите за наложеното президентско вето върху промените в Изборния кодекс. „Днес БСП отново ги няма в зала и те играят ва банк. Отказват да участват в дебатите за наложено вето. Те не спират да тиражират неистини в публичното пространството. Те няма да загубят изборите заради Изборния кодекс, а защото нямат реално какво да предложат на избирателите. За съжаление в тези неистини активно се включва и президентът Румен Радев. Той твърди, че има проблеми в изборното законодателство. Говори, че липсата на машинно гласуване не гарантира честни избори, но казва, че на президентските избори, когато той спечели, имаше само 5 000 машини за гласуване.

Нечестни ли бяха изборите тогава? Трябва да се спре и с тиражирането на лъжи за ЦИК. Този състав на ЦИК е избран от БСП. Ние тогава не казахме нищо и спечелихме изборите с 11%. Не трябва да забравяме и „Костинброд“. Това беше един сценарий, за да се гарантира служебна победа на БСП. Денят за размисъл тогава беше опорочен по един много тежък начин. „Костинброд“ и така нареченият „държавен преврат“ беше тиражиран във всички медии. Тогава българският народ отново не се подведе и даде гласа си за ГЕРБ. 2016 година президентът Радев призна изборите за честни и ние също не коментирахме темата. 2017 година на предсрочните избори, организирани от служебното правителство на Румен Радев и ЦИК, избрана от БСП, ние отново спечелихме“, даде пример Цветанов.

„Искам да кажа на колегите от БСП да спрат да правят политика на базата на фалшивите новини. Искам да поздравя председателя на ВАС, който ясно обяви, че актовете на ЦИК могат да се обжалват. Това беше поредното неверно твърдения, което БСП не спира да тиражира. Съдебният контрол го има и на първа инстанция вече има тричленен състав, който ще може да гарантира честността на разглеждането на жалбите.

Президентът и БСП не спряха с фалшивите твърдения, че няма съдебен контрол. Такъв контрол има. Президентът и президентската институция се превърнаха в говорител на БСП. Те останаха единствените говорители, защото БСП спряха да идват в парламента и се лишиха от възможността да защитават мнението си тук. Тези неща трябваше да бъдат дебатирани от представителите на президента и БСП. За съжаление не чухме нищо от тях. Румен Радев се превърна в неформален лидер на БСП и неговите съветници е нормално да вземат риториката на тази партия“, категоричен беше той.

„Трябва да спрем и със спекулациите за преференциите. Някои се притесняват от мажоритарно участие. Аз мога да се похваля, че 2009 година бях избран мажоритарно. Няма нищо страшно, просто имаме по-големи задължения към избирателите си. БСП лъжат, че с увеличаването на праговете за преференции се нарушават правата на избирателите.

Те са против мажоритарния вот и ясно са го показали. Аз съжалявам, че БСП ги няма. Сигурен съм, че много колеги от БСП биха искали да са тук и да дебатират, но недемократичното управление на партията им, диктатурата, която налага Корнелия Нинова, не им позволява. Аз съм сигурен, че избирателите на БСП не искат това да се случва. Аз съм сигурен, че членовете и симпатизантите на БСП не искат България да се превръща във Венецуела. Те не искат да виждат в лицето на Румен Рудев българския Николас Мадуро, но точно това се случва. Това са причините ние от ГЕРБ да отхвърлим ветото на президента“, завърши Цветанов.