Борисов се надява Европа да се върне в десетката на суперкомпютрите

"Петата индустриална революция е тук - тя няма аналог в човешката история", обяви еврокомисарят Мария Габриел

0
66
борисов
Премиерът говори на форума. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Премиерът доволен, че ЕС ще инвестира 1 млрд. евро в тази сфера

Доста сме изостанали – Европа е извън десетката в сферата на суперкомпютрите. Това констатира министър-председателят Бойко Борисов по време на Международна конференция на тема: „Формиране на дигитално бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения“.

Борисов изрази удовлетворение от намерението на ЕК да инвестира 1 млрд. евро в тази сфера. „Доста безнадеждно на пръв поглед сме изостанали, но пък в тази сфера със своите традиции, защото виждате от Джон Атанасов до десетките български деца, които печелят и се връщат от олимпиади в света с медал – имаме огромен потенциал.

Така че с отделените средства, с тези регионални центрове, с тези мощни процесорни системи, които ще бъдат изграждани и ние имаме опит в това, с водещото начало на Германия, Франция като високотехнологични нации, можем да се обединим и да се върнем обратно до 4-то място, където сме били – сега сме извън десетката. Следващите години нациите, континентите, държавите, икономиките, които разполагат с такива суперкомпютри – рязко ще надминат останалите“, заяви министър-председателят.

Българският еврокомисар Мария Габриел от своя страна благодари на министър-председателя за това, че декларира готовност на страната да участва в постигането на общата европейска цел – придобиването на суперкомпютър.

„Петата индустриална революция е тук – тя няма аналог в човешката история. Нейните мотори са свръхмощните компютри и свръхбързите глобални цифрови мрежи и техните приложения. Ако не вървим с нейния ритъм, Европа рискува да изостане от своите конкуренти от други континенти“, посочи Габриел.

В експозето си пред участниците във форума Габриел изтъкна българския принос за развитието на изчислителната техника и имената на учени като Джон Атанасов, Ангел Ангелов, Любомир Илиев и Кирил Боянов.