Внимание-Идват турските гастарбайтери

Чакат ви задръствания по границите и боклуци по бензиностанциите

0
604
гастарбайтери
Пригответе се за големи опашки по границите. СНИМКА: BTV

Над 1 милион души, които се връщат от работа в Западна Европа, ще летят по магистралите

Стефан Ташев

Сериозно изпитание чака шофьорите по родните шосета от Калотина до Капитан Андреево. Причината е летният поток от турски гастарбайтери в Западна Европа, които традиционно се прибират към родината си за летни почивки.

Очаква се около 1 милион турци, работещи в Германия, Франция, Холандия и Белгия да преминат през страната на път към родината.

Огромният поток от автомобили задръства граничните пунктове, особено Калотина и Капитан Андреево. Само в един през юли 2017 г през Капитан Андреево към Турция минаха 60 000 пътници с 14 620 коли, а на другия пункт Лесово-Хамзабейли 2500 коли.

В момента има огромни задръствания от коли на турски гастарбайтери на унгарско-сръбската граница, очаква се този поток да се изсипе на Калотина, а после към Капитан Андреево.

В задръстванията стоят всички и чужденци и български граждани.

Но те са най-малкият проблем. Чужденците се движат в кервани от по 4-5 коли, карат бързо и от преумора често заспиват зад волана и предизвикват катастрофи. Последната такава стана на 1 юли магистрала „Тракия“, когато автомобил, с който пътуваха седем души турци, се удари в ТИР. Загинаха четирима, сред които и дете.

гастарбайтери
На 1 юли четима души загинаха, а трима бяха ранени при удар на турска кола в ТИР.

Достигнали до България след дългия път по шосетата в Европа турците мислят, че са близо до родината, не почиват, бързат към границата и карат с висока скорост.

Тези пък, които решат да почиват зариват с боклуци бензиностанции и паркинги в страната.

Истински културен шок предизвика миналата година престоят на гастарбайтерите по бензиностанциите на „Тракия“. Те бяха превърнати в сметища, а тоалетните бяха буквално освинени след преминаването на орди от чужденците.

Керваните им се изсипваха на паркингите. Те вадеха черги и одеяла и спят на открито. В тоалетните се къпят и перат. Хранят се като след тях остават камари от боклуци, оплакаха се хората от бензиностанциите.

Карането в кервани пък пречи на движението на останалите шофьори на пътя.

И това става въпреки усилените патрули на полицията. Така, че пригответе се-чакат ви тежки седмици на пътя.