Горанов: Държавата може да си позволи да заплати наведнъж сумата за новите самолети Ф-16

0
112
апартамент
Владислав Горанов

Обсъждаме сроковете с американската страна. Най- вероятно до есента трябва да сме наясно със всичко“, обяви финансовият министър

Държавата може да си позволи да заплати наведнъж сумата по сделката за закупуване на изтребителите Ф-16, съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му предстоят преговори с американската страна за постигане на оптималната цена от 1.8 милиарда лева, определена от парламента. По повод думите на вицепремиера Красимир Каракачанов, че максималната цена, която можем да си позволим е 2 милиарда лева, Горанов посочи, че сумата е голяма, но усилието трябва да бъде направено.

Той обясни, че страната ни е в преговори с американската държава, за да бъде постигната оптималната цена, която е определена от парламента. „2 млрд. лева са доста пари, но след като това е приоритет и сме членове на НАТО вероятно това усилие трябва да бъде направено“, каза министърът. „Обсъждаме сроковете с американската страна. Най- вероятно до есента трябва да сме наясно със всичко“, допълни Горанов.

Финансовият министър съобщи още, че вече се работи по указанията на прокуратурата за затягане на контрола върху отпускането на партийните субсидии. Горанов каза, че няма информация името му да присъства в списъка със служители на финансовото министерство, по който прокуратурата разследва надплатени партийни субсидии.

Горанов обясни, че в списъка на разследваните лица присъстват експерти и ръководители на отдели, но отказа да ги посочи.

„Нека да оставим прокуратурата да си свърши работата с обследване на конкретните процеси. Имената ги знаем, но едва ли са национално значими, за да трябва да ги коментираме“, подчерта той.

Относно обявената от премиера Бойко Борисов идея за диференцирана ставка на ДДС за книгите, Горанов потвърди своята позиция против такава мярка.