Борисов и Петков се разбраха за повече пари за култура и здраве

0
21
Бойко Борисов и Кирил Петков Снимка: архив

Ще се инвестира в център за киберсигурност

„Слагаме културата като основен акцент в бюджета, защото това е приоритет за нашето управление. Второ – утре ще върви бюджета на НЗОК. Решихме, че ще направим координационно двоен контрол между министерство на здравеопазването и НЗОК, така че всички търгове за лекарства да имат контрол и да сме сигурни, че парите отиват за лекарства, а не в некачествени обществени поръчки“, заяви в кулоарите на НС Кирил Петков в съвместно изявление с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов поясни, че лидерските срещи са превърнати в работни, защото друго звучи „помпозно“, а тези са ежедневни и по важни теми:

„Преди дни с Асен Василев и ДПС и след протеста на културните дейци решихме да дадем рекорден бюджет за култура – допълнителни 68 милиона лева за сценични изкуства, музей, галерии; допълнителни близо 5 милиона за културни институти, 15 милиона за фонд Култура и много важно за 5 милиона за стипендии“, добави лидерът на ГЕРБ.

Стипендиите са по фонд „Стефан Стамболов“ – за българите, които искат да учат в топ университети, да се върнат у нас да работят за 5 години да бъдат финансово подпомогнати. Програмата е за 160 милиона лева.

„Освен възнагражденията, години наред има проблем с промишления ток – вероизповедания, училища, храмове, читалища, спортни дружества – плащат скъпо електричество и затова сега променяме закона, с което ще има намалим разходите“, поясни Борисов.

„Онколекарствата и всичко трябва да отиде в историята. Благодаря, че се съгласихме. Трето – във връзка със службите – започваме темата за модернизация. Ще се вкара специален център за киберсигурност, който за първи път ще бъде финансиран. Това са част от акцентите, за които се договорихме“, добави съпредседателят на ПП след работната среща с Борисов.

„За да не страдат службите, осигурихме 30 млн. лева за киберсигурността. Глобалният тероризъм и ние сме беззащитни и осигурихме пари за този център“, подчерта още лидерът на ГЕРБ

Детската болница става огромен приоритет, добави Кирил Петков

„1 милион лева ще има и за протонния център. Асен Василев обеща да го има в бюджета. Когато станат готови с проекта за 1- 2 години ще го финансираме“, поясни Борисов. Няма да бъдат надхвърлени 3% дефицит, въпреки тези разходи, защото еврозоната е наш общ приоритет, добави още Петков.

Борисов добави, че решенията са взети с компромис: „Оттеглихме предложението на Делян Добрев за 15% за едрия бизнес. Асен Василев и Петков се съгласиха да останат само за инвестиционните разходи. Съгласихме се с предложението за неиздаването на касова бележка.  Надявам се така дупката в бюджета да стане малка“.