Задържаха полицай, опъвал „чадър“ над наркобанда в Русе

Ченгето пласирало и наркотици

0
2647
наркотици
Снимка: архив

Изнасял информация за предстоящи акции срещу продавачи на дрога

Офицер от полицията в Русе е арестуван от агенти на Дирекция „Вътрешна сигурност”- МВР заради „чадър” на местна наркобанда. Заедно с него са задържани и трима дилъри на дрога. В тях са намерени  1 кг. Марихуана и 300 гр. Амфетамини.   Офицерът от Областната полицейска дирекция срещу заплащане осигурявал закрила на наркобандата от редовите ченгета, но си позволявал и да пласира наркотици, твърдят запознати.

Действията са реализирани под наблюдението на Окръжна прокуратура – Русе, съобщиха от държавното обвинение. Операцията, започнала вчера, е била проведена от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Русе и криминалисти на Първо и Второ РУ, под наблюдението на прокуратурата. В процеса на работа се е включил и екип на „Вътрешна сигурност“ – МВР.

Минути след полунощ в четвъртък, на главен път Русе-София бил спрян за проверка лек автомобил „Мерцедес“ с русенска регистрация, управляван от М.И. /34 г./. При извършеното претърсване, в автомобила са открити и иззети около 500 г марихуана, електронна везна и сума от над 3000 лв. В дома на русенеца били намерени и иззети около 120 грама марихуана, таблетки екстази, газови пистолети и патрони. В хода на операцията, криминалистите установили още двама русенци, съпричастни към разпространение на наркотици – П.М./32 г./ и И.М. /31 г./.

При претърсване в жилищата им, служителите на реда открили и иззели още наркотични вещества – общо над 200 г марихуана, таблетки екстази, амфетамин, както и електронни везни. В рамките на провежданата операция, на 15 декември около 13:30 часа, служители на Второ РУ извършили проверка на лек автомобил „Тойота“ с русенска регистрация. Колата, шофирана от М.И. /35г./, била спряна на ул. „Иван Ведър“ в Русе. При инспекцията в превозното средство са установени над 200 грама амфетамин и 3 грама хероин.

Случаят е документиран от разследващ полицай и срещу мъжа е образувано бързо производство срещу 35-годишния мъж. В процеса на работа била установена и съпричастност на полицейски служител от Първо РУ – Русе към престъпната дейност. По първоначални данни, като служител, той е придобил и предоставил информация за подготвяна реализация и задържане на лица, занимаващи се с наркоразпространение в града. Тази информация представлява държавна тайна, по смисъла на закона. Във връзка с установената съпричастност в разследването са се включили и служители на „Вътрешна сигурност“ – МВР. С постановление на Окръжна прокуратура – Русе разследването по делото е възложено на следовател от ОСлО – Русе. Извършителите на престъпленията са задържани, привлечени са към наказателна отговорност, мярката им за задържане е удължена до 72 часа. Поискано е вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на тях. Работата по разследването продължава, допълват от прокуратурата.