Заплашваният заради „Суджукгейт“-с две фалирали фирми

Проверяваха бившият шеф на полицията в Добрич за връзки с осъдени ДДС-измамници

0
1324
бизнесмен
Тихомир Атанасов

Тихомир Атанасов бе сред първите разпитани потърпевши по аферата в Добрич

Стефан Ташев

Свидетелят заради когото вчера бившият директор на ОДМВР-Добрич Веселин Колев получи обвинение от спецпрокуратурата за заплахи за убийство, е бизнесменът Тихомир Атанасов, научи Breaking.bg.

Според прокуратурата на 19 септември 2017 г. Веселин Колев се заканил с убийство на Атанасов – основен свидетел по обвиненията срещу Живко Мартинов-Суджука.

Отправил му нецензурни думи и го заплашил, че ще го убие, ако отново свидетелства срещу Мартинов. Веселин Колев насочил пръст към свидетеля, имитирайки насочен пистолет и му отправил заплашителни жестове. Това заканване е могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, съобщиха от прокуратурата.

Когато гръмна скандалът с вече бившия депутат от ГЕРБ-Добрич Живко Мартинов, станал популярен като „Сджукгейт”, Тихимор Атанасов бе сред първите разпитани от пристигналите в Добрич екипи от спецпрокурори и служители на Бюрото за защита на свидетели.

След разпита си Тихомир Атанасов казва пред медиите, че е бил заплашван и притискан от Мартинов, който чрез подставени лица му фалирал две фирми.

Бил принуден да плати глоби за над 170 000 лв. за откраднати имоти. Той е бил посетен в собствената си агенция за недвижими имоти от хора, които са го подложили на масирани проверки от страна на НАП. Преди това той е бил обект на голяма измама с недвижими имоти за над 400 000 лв. от страна на адвокат Милен Димитров Янков и лицето Георги Славчев Коев – Японеца.

От други места Атанасов е получи информация, че тези лица са покровителствани лично от Живко Мартинов. Той допълни, че от 7 години Японеца го прикриват и от полицията и от прокуратурата.

Атанасов  заяви, че е виждал Живко Мартинов, който пък му е изпратил лицето Галин  Скачача, за да разбере дали и той като други  не е пускал жалби. Говорим за много голямо влияние на високо ниво, обобщи Тихомир Атанасов.

Лично него са го заплашили, че ако не спре да пуска жалби ще му фалират фирмата, което се е и случило през миналата 2016 г. Пред медиите тогава той заяви, че не се страхува за себе си. Тихомир Атанасов допълни също, че всичко се е прикривало на местно ниво от полицейски служители като Иван Николов Вътков, Ивайло Иванов-Черния, Красимир Манолов.

Прясно обвиненият Веселин Колев бе пенсиониран тихомълком миналата година като директор на ОДМВР-Добрич.

Преди това обаче срещу него и заместника му Костадин Харитов имаше мащабна проверка на Инспектората на МВР по различни сигнали. И Харитов и Колев бяха близки на Живко Мартинов.  След проверката на Инспектората Колев отиде в пенсия, а Харитов бе понижен до шеф на видеонаблюдението в ОДМВР-Варна.

В сигналите срещу Колев, пратени до ръководството на МВР се твърдеше, че той имал връзки с ДДС измамници. Посредник била съпругата му, бивш служител на НАП.

В сигнала се твърди, че през нейната счетоводна къща минават всички далавери на зърнените търговци, които крият данъци и вършат измами с ДДС. Преди да стане директор Колев ръководеше икономическа полиция в града..

Според друг сигнал Колев умишлено е „проспал” информация за източване на 5,5 млн. лв от европрограми за платен, но неизграден стадион в Шабла.

През 2016 г Окръжна прокуратура в Добрич започна разследване след телевизионен репортаж за стадиона в Шабла.

В трети сигнал до МВР се съобщавало, че Веселин Колев е знаел за далаверата, но я покрил.

Отделно от това местната полиция е проспала откровена измама на осъдения за ДДС-измами Антон Проданов-Тима. Последният е взел 2 млн. евро кредит от местен клон на банка.

Банката охотно му е дала парите срещу подземен гараж до бившия партиен дом в Добрич и два апартамента в столичния кв. „Дружба”. Сделката е очевидна измама и кредитът едва ли ще бъде върнат, защото фирмата получател на парите е прехвърлена на ром.