За първи път: Информация за български туристически обекти директно във Вайбър

Според данните на НСИ до октомври повече от 8 млн. чуждестранни туристи са посетили България, като се отчита увеличение от 7,6 на сто.

0
56
туризъм
Министър Ангелкова на представянето на новата платформа. СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ТУРИЗМА

Министерството на туризма пусна услуга за директно споделяне на забележителности чрез Chat Extension

Българското Министерство на туризма е първото в света, което пуска услуга с възможност за директно споделяне на туристически обекти чрез Chat Extension на Вайбър. Услугата е съвместен проект на Министерството на туризма и iLoveBulgaria.

Всички, които използват Вайбър на телефоните си в България, вече ще могат да получават информация за българските туристически обекти чрез директната връзка между приложението и платформата iLoveBulgaria, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

В събитието участваха Веселин Василев, изпълнителен директор на iLoveBulgaria, и Атанас Райков, директор бизнес развитие на Viber за Централна и Източна Европа и страните от ОНД и директор Телеком партньорства.

Свързването ще даде възможност всичко, което е включено или се добавя към мобилно приложение и уебсайт на iLoveBulgaria, автоматично да се показва и във Вайбър, съобщи министърът. Тя уточни, че потребителите ще могат да откриват и да си препращат снимки и информация в чата за националните ни обекти.

Министерството на туризма и iLoveBulgaria сме първи в България и едни от първите в света, които имат възможността да осигуряват съдържание във Вайбър Chat Extension, посочи още министър Ангелкова. И коментира, че дигитализацията е основен акцент в Годишната програма за национална туристическа реклама за 2018 г.

При старта си проектът iLoveBulgaria включваше 100-те национални туристически обекта и нови забележителности от редица общини по черноморското крайбрежие и вътрешността на страната, припомни министърът. След сканиране на QR кода им посетителят се „озовава“ сред уникални за туриста маршрути. Сега се работи и по видеоклипове на обектите. След като са готови, те също ще са достъпни през чата на Вайбър, уточни министърът.

В момента в платформата има над 250 национални туристически обекта, а общо местата, включени в нея, са над 5000, каза Веселин Василев. Той допълни още, че членовете на iLoveBulgaria са над 500 организации и се отчитат повече от 17 хил. инсталации през първите 10 месеца от старта на проекта.

Повече от 2 млн. са потребителите на Вайбър в България, а по света те достигат над 900 млн., съобщи Атанас Райков. И обясни, че чрез новата услуга само с две кликвания ще може да се открие даден туристически обект. Той допълни още, че поне по една минута ще се спестява при всеки техен коментар.

За изпълнението на проекта не е нужно финансиране, каза министър Ангелкова. Тя обясни, че договорът между Вайбър и iLoveBulgaria е на бартерен принцип, при което платформата предоставя информация за места, а Вайбър – канала за разпространение.

Световни проучвания показват, че употребата и значението на интернет нараства. 2/3 от туристите, които пътуват с цел почивка, организират ваканцията си през интернет. За една година – от юли 2016 г. до юли 2017 г., резервациите чрез мобилни устройства са се увеличили с 37 на сто. Освен това 95% от пътуващите с цел почивка четат най-малко 7 препоръки, преди да резервират почивката си. Осем от 10 туристи биха предпочели персонализирани маршрути чрез проследяване на цифровия им профил. Само за една година потребителите на интернет са се увеличили с 10%, а ръстът при социалните мрежи е 21 на сто.

Включването на дигиталните технологии очакваме да допринесе за положителното развитие на туризма в страната, а резултатите за 10-те месеца на годината са много обнадеждаващи, информира министър Ангелкова.

Тя обясни, че според данните на НСИ до октомври повече от 8 млн. чуждестранни туристи са посетили България, като се отчита увеличение от 7,6 на сто. Предвиждаме и предстоящия зимен сезон да бъде успешен, коментира още министърът. Прогнозите са за нарастване между 5 и 10 на сто на чуждестранните гости у нас, като през миналия сезон те достигнаха над 1,4 млн., с което се отбеляза увеличение от над 19%.

Много добри са и данните на БНБ за приходите от международен туризъм. В периода януари-септември 2017 г. постъпленията от международен туризъм и пътувания възлизат на близо 6 млрд. лв., а ръстът спрямо същите месеци на миналата година е 9,4%. Само пред летните месеци от юни до септември приходите от международен туризъм са около 4,5 млрд. лв. и се отчита нарастване от 7,6 на сто в сравнение с този период година по-рано.