За 5 г. държавата пропуснала 210 млн. лв. приходи от държавни такси за хазартни услуги

0
1258
Васил Божков Снимка: Novini.bg

Облагането на държавната лотария било 20% от всички залози, а на лотарията на Васил Божков – 15%

От 2014 г. до 2019 г. държавата има над 500 млн. лв. приходи , внасяни от операторите на хазартни услуги. Това е установила проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ в Държавната комисия по хазарта, която е възложена от министъра на финансите Владислав Горанов в средата на декември миналата година, пише „Банкеръ“.

По същото време собствениците на „Ефбет“ внесоха сигнал в прокуратурата за несъбрани държавни такси от частните лотарии на бизнесмена Васил Божков в размер на около 250 млн. лв. за последните пет години. По сигнала бе образувано досъдебно производство.

Инспекторите констатират също така, че текстовете от Закона за хазарта дават възможност за един и същ вид хазартна услуга да се начислява такса на различна основа. В единия случай държавата прибира 15% от всички направени залози, а в другия 20%.

От уточненията на АДФИ стана ясно, че по този начин за последните пет години държавата е пропуснала приходи в размер на приблизително 210 млн. лв. от държавни такси. „Съпоставката на числата за периода 2014-2019 г. сочи, че ако останалите организатори на хазартни игри са плащали като Българския спортен тотализатор, сумата е щяла да бъде с около 210 милиона повече“, поясни директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев.

Инспекцията в Държавната комисия по хазарта продължава, като се очаква процедурата да приключи до месец.

„Очакваме точни данни и се надявам скоро да ги получим. Очакваме тези 210 милиона да нараснат. Установява се, че за една и съща хазартна игра се заплащат формирани по различен начин държавни такси. За една и съща игра се събират такси на различна основа. Защо е станало така, не е тема, която ние ще изследваме“, добави Георги Начев.

Както „Банкеръ“ съобщи, в сряда (22 януари) прокурори, полицаи и финансови инспектори започнаха претърсване в сградата на Държавната комисия по хазарта. Това се случи часове, след като бизнесменът Васил Божков даде интервю, в което заяви, че се опитват да му отнемат бизнеса чрез промени в Закона за хазарта, внесени от група депутати начело със заместник-председателя на парламента Валери Симеонов.

В кулоарите на парламента Симеонов заяви, че не обмисля да прави промени във внесените текстове.

Към момента лиценз за организиране на моментна лотария имат държавният „Български спортен тотализатор“ (БСТ), както и частните компании „Ню Геймс“, „Национална лотария“ и „Евробет“, чийто собственик е Васил Божков. Ако промените в закона бъдат приети, сегашните частни лотарии ще организират единствено „томбола, бинго, кено и техните разновидности“. Предлага се три месеца след приемането на законопроекта издадените лицензи на частни лотарии да бъдат прекратени, т.е. в този срок „Национална лотария“ и „Лотария България“ ще трябва да преустановят дейността си.