Издирван за банкоматите се оказа дясна ръка на Пуйката

Предполага се, че двамата перничани са автори на въоръжения грабеж в Перник преди пет години

0
896
банкомати
Валентин Кирилов-Пуйката

Джонката е задържан с авера си в Пловдив през 2012 г. преди крупен „удар“

Един от тримата обирджии на банкомати, които МВР официално обяви за национално издирване е дясната ръка на пернишкия касоразбивач Валентин Кирилов-Пуйката. Това е аверът му Красимир Йорданов-Джонката, който беше обявен за арестуван днес при спецоперацията на МВР. Но сега е обявен за национално издирване.

банкомати
Красимир Йорданов-Джонката

Джонката от хлапе се занимава с кражби на коли и е с дебело криминално досие. После се „преквалифицира“ в касоразбивач.

През януари 2012 г Джонката и Пуйката са спрени за проверка и задържани от полицията в Пловдив. Двамата се возели в БМВ, заедно с мъж от хасковското село Трънково и един пловдивчанин.

Според полицията бандата била екипирана за „удар“, защото при обиск на колата вътре са открити черни шапки, кирки, „кози крак“, ръкавици и телефони без сим-карти.

40-годишният Валентин Кирилов-Пуйката е познат на МВР с множество криминални престъпления. Първите му регистрации са още от 1992 година, когато като непълнолетен е извършил кражби от лавки и магазини. След това е довеждан многократно в поделенията на МВР за различни престъпления.

В периода 2001 – 2004 г. срещу Пуйката са водени разследвания за кражби на автомобили. Името му нашумя през 2007 година, когато бе заподозрян в обира на инкасото от „Техномаркет Европа“ в столицата. Известният пернишки касоразбивач и автокрадец стана още по- популярен в ъндърграунда, след като документите по образуваното досъдебно производство за обира бяха откраднати от сградата на СДВР, като бандитите проникнали в дирекцията през покрива.

След случая с инкасото Пуйката се скри в Испания. След тригодишно странстване, през 2010 година, той се прибра от там и се предаде в полицията, тъй като преди това бил обявен за общодържавно издирване. Ченгетата го разпитали и освободили.

На 21 май 2012 г двама маскирани и въоръжени мъже разбили входните врати на офисите на фирма „АСФ холдинг“ в центъра на Перник, взломили метална каса и я изнесли в двора на фирмата. Крадците били забелязани от охраната, стреляли по единия от гардовете и се оттеглили в неизвестна посока, задигайки сумата от около 10 000 лв. След четиримесечно издирване Пуйката е задържан. Вторият крадец на този етап не е известен, но се предполага, че е бил аверът му Джонко.