Използват деца в политическите протести в Стара Загора

Хората в града са възмутени

0
2066
протести
Хлапета с качулки искат обяснения от кмета. СНИМКА: СТАРОЗАГОРСКИ НОВИНИ

Момчета на 14 и 15 години пратени от партия „Възраждане“ крещят „Мафия“

За да бъде свалено правителството, една политическа партия си позволи да използва деца в Стара Загора като щит в организираните протестни действия, замаскирани като граждански.

Случаят е безпрецедентен от времето на прехода и провокира негодувание както сред старозагорското гражданство, така и сред КТ „Подкрепа“ – синдиката, организирал през годините стотици протести с конкретни искания. Това пише сайтът на вестник „Старозагорски новини“.

Започнал в неделя като само един правдив масов протест срещу високите цени на горивата и ниските доходи, през следващите дни организаторите акцентираха върху „оставката на правителството“ и въпреки оредяващия брой на участниците протестът започна да ескалира, за да се стигне до грозната сцена на 14 ноември вечерта.

Отклонявайки се от предварително разрешения им маршрут, около 50 протестиращи младежи, част от които непълнолетни, придружавани от активисти от ПП „Възраждане“, се насочиха към хотела, в който по същото време кметът Живко Тодоров даваше своя отчет. На излизане от „Мериан палас“ кметът, неговият екип, депутати от ГЕРБ и участници в обсъждането бяха посрещнати с викове „Мафия“ и „Оставка“.

Застанал лице в лице с протестиращите, Живко Тодоров беше обвинен за лошата икономическа ситуация в страната, за което той попита: „С какво аз като кмет не съм си свършил работата?“. Отговор не последва, а само подвикването: „Щом си от ГЕРБ – оставка!“.

Опит да влезе в диалог с протестиращите направи и депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, но вместо това последваха освирквания и възгласите „Оставка“ и „Мафия“.

Минути след неуспешните опити за диалози масово старозагорци започнаха да сменят профилните си снимки със снимката на кмета и логото „Аз подкрепям Живко Тодоров“.

На 15 ноември медията ни направи опит да се свърже с организатора на протеста за 14 ноември вечерта Галин Динев, за да получи отговор защо се използват 14-15-годишни деца като щит в едно чисто политическо мероприятие. На упоменатия телефонен номер в заявлението обаче ни отговори жена, представила се като активистка на ПП „Възраждане“!?

Същата тази партия, чиито активисти начело с областния им координатор не само участваха в протеста, но и излъчваха на живо в социалната мрежа.

Също от запис, но направен от общинския съветник Янко Янков, който беше категоричен пред медията ни, че зад протеста стои ПП „Възраждане“, момче на 14 години обяви, че иска „Революция“!!!

Уважаеми родители, всички ние живеем в трудни времена. Контролирайте децата си, не позволявайте да бъдат въвлечени в протести, които откровено намирисват на бандитизъм и провокации. Защото хората, които ги въвличат и си крият лицата зад гърбовете на децата Ви, ако се случи нещо (не дай си, Боже), няма да поемат отговорност и няма да проявят съчувствие. Преглътнете политическите си пристрастия и пазете децата си!“, написа в социалната мрежа гражданката Живка Стойчева след случилото се пред „Мериан палас“.