И брата на Кобрата взел изпит по право в СУ по втория начин

Скандалът с фалшивите изпити в Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ се разраства

0
544
Изпита на Тервел Пулев на хвърчаща бележка

Над 50 студенти минали изпити със сканирани подписи на преподаватели

Скандалът с фалшивите изпити в Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ се разраства. След публикациите, в които показахме, че ръководството на факултета е въвело незаконна практика за взимане на изпити по правни дисциплини чрез фалшиви протоколи, започнало издирване на „къртицата“ изнесла скандалните данни за медиите.

Секретарки, деловодителки и инспекторки са били накарани да пишат обяснения коя от тях и защо е изнесла в медиите оригиналните документи със сканирани подписи на преподаватели и поставените там двойни оценки по една и съща дисциплина.

Под заплахи от дисциплинарно уволнение служителките във факултета трябвало да признаят  коя от тях е участвала в оформянето на фалшиви протоколи и срещу каква „цена“. Дали е контактувала с журналисти и кой и е разрешил.

Всички служителки посочили  студента В.С. като посредник в схемата и на второ място декана на факултета проф.  Сашо Пенов, бивш съветник на президента Георги Първанов, отстранен след скандала „Мишо Бирата“.

В момента във факултета цари паника и доносничество, каквото никога не се е случвало, твърдят служители. За разкриване на „къртицата“ са бил ипрегледани записите от охранителните камери в Ректората на СУ, които показали петима души, които са посещавали архива през последния месец и те били привикани да дават обяснения какво са правили там.

Основните подозрения за корупция при взимането на изпити по „втория начин“ паднали върху инспекторката от отдел „Студенти“ Е.Л.
За нея се твърдяло, че взимала от 700 до 1000 лв. на изпит, според платежоспособността на студента, и после предавала парите на когото трябва.

След публикациите  в медиите, на банките в аудиториите на Юридичския факултет били нахвърляни позиви срещу ръководството на факултета.

кобрата
Листовките срещу декана на ЮФ Сашо Пенов

В хода на вътрешното разследване станало ясно, че масово студенти са се явявали на изпит не при титуляра на предмета, а при друг преподавател „по избор“. И че това е ставало с разрешението на зам.-декана проф. Иван Русчев и на шефа му проф. Пенов.

По този начин синът на съдийка от Бургас повишил успеха си от тройки на шестици.

Станало ясно, че друг  студент М.Ш. в два отделни протокола, без изпитни дати, имал оценка добър (4) и отличен (6) по един и същи предмет-Наказателен процес. Срещу този студент е изпратен сигнал в Софийска районна прокуратура и В.С. писал там обяснения. Според него е станала грешка.

Нищо, че в протокола е подправен подписа на титуляра по дисциплината проф. Ангел Калайджиев.

Масова практика в Юридическия факултет се оказва „служебното възстановяване“ на оценки по предметите Правна информатика и Осигурително право, което било приоритет лично на проф. Русчев.

Преподаватели коментират, че това е абсолютно забранено от правилника на факултетния съвет.

Твърди се, че дъщерята на Русчев тази есен се е дипломирала на държавните изпити с три отлични оценки, без студентите да са я виждали да стъпва във факултета.

Държавните изпити протичали с теглене на жребий за втората част, но странно как „протежетата“ на определени преподаватели се падали винаги в желаната от тях комисия.

Така например студентът П.Д. с факултетен номер 7899 е бил прехвърлен от чужд университет фиктивно, без никога да е стъпвал там. Същото станало и с друг студент И.И. И двата обаче са завършили и гордо се наричат юристи.

Проверката във факултета установила, че и боксьорът Тервел Пулев, брат на Кубрат Пулев-Кобрата, също е вземал изпити по „втория начин“ на хвърчащи протоколи без дата. Така на изпита по Граждански процес изкарал тройка с индивидуален протокол без дата само с печат и разрешението на декана проф. Пенов. Тервел Пулев вече е завършил семестриално.

Друг студент Георги Х., с факултетен номер започващ с 8 е българин, но се води чуждестранен студент. Проверката установила, че на писмения му изпит по Международно частно право почерка му не съвпада с друга писмена работа по друг изпит.

Поне 50 са на брой студентите, чиито изпити са отразени в протоколите със сканирани подписи на преподаватели по отделни предмети. Остава моралният въпрос какви юристи и с каква подготовка излизат от Юридическия факултет на СУ и каква е отговорността на ръководството на факултета за качеството на знанията и уменията на тези юристи.