Кабинетът даде над 1 млрд. лева за строежа на „Хемус“ до Велико Търново

Отпускат допълнително 7 млн. лева за театрите

0
389
правителството
Министерският съвет

Борисов към вицепремиера Каракачанов: Правете конкурси, оправяйте казармите

Правителството одобри днес на заседание допълнителни разходи по бюджета на регионалното министерство за 2018 година, респективно Агенция „Пътна инфраструктура“, за изграждане на 134, 2 км от автомагистрала „Хемус“ между Боаза и път I-5 Русе-Велико Търново. Затова се отпускат 1 349 856 000 лева, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Средствата се осигуряват за сметка на предвидените по държавния бюджет чрез преструктуриране на разходи и трансфери. Средствата ще бъдат използвани за изграждане на участъка, който е от изключително важен държавен и обществен интерес за развитие на пътната инфраструктура в Северна България. С построяването на отсечката ще се повиши както безопасността на движението, така и ще се постигне максимална скорост, заяви Аврамова.

Общата дължина на автомагистрала „Хемус“ от София до Варна е 420 километра, от които са изградени 170. В момента се сроят 26 километра от магистралата в отсечките Ябланица-Боаза – 9,3 километра, и Буковци-Белокопитово – 16,32 километра. Това е изключително важен държавен приоритет. Цялостното изграждане на автомагистралата е основен приоритет в работата на правителството, каза още Петя Аврамова.

Премиерът Борисов каза, че приоритет на правителството винаги е било отношението към Северна България. Знаете, че преди години „Хемус“, не знам поради какви причини, по време на друго управление, беше извадена от възможността да бъде финансирана по европейски програми. Ние искаме процеса необратим, затова с днешното решение заделяме парите и да не каже после някой: „Няма пари“. Изпълнили сме си ангажимента и парите сме ги събрали – повечето са от битката с корупцията и контрабандата, това са изцяло бюджетни пари, заяви министър-председателят.

За отпуснати допълнителни разходи за Министерството на отбраната съобщи в началото на днешното правителствено заседание вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той уточни, че на предишното и на днешното заседания са отпуснати общо над 247 млн. лева.

На днешното заседание кабинетът отпуска допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 година в размер на 33,4 млн. лева за нуждите на централната администрация на Министерството на отбраната и Военномедицинска академия. Парите са основно за ремонт на сградния фонд.

От миналия Министерски съвет са гласувани 45,7 млн. лева за интегрирана логистична поддръжка на самолетите МиГ-29, възстановяване на летателната годност на самолетите Су-25, за санаториума „Вита“ в Поморие и за служба „Военна информация“ – 4 млн. лева.

Общо от миналото заседание са 134 млн. лева, а сега по трите проекта за постановление са още над 113 млн. лева, заяви Красимир Каракачанов. В рамките на отпуснатите 134 млн. лева са заделени необходимите 10,9 млн. лева за експлоатацията на 5 вертолета „Кугър“ през 2019 година, както и 4,5 млн. лева за сключване на договор за извършване на инспекция на един от вертолетите по рамковото споразумение от 2013 година.

Осигурени са още средства за ремонт и поддръжка на бойни машини, както и над 40, 9 млн. лева, необходими за комуникационните, информационии и навигационни системи на военновъздушните сили.

Правете конкурси, оправяйте казармите, сградите, не са правени от десетилетия сигурно. Това, което бях обещал на генарал Боцев (началника на отбраната – б. р.), сме го изпълнили в голяма степен. Продължаваме с останалите три проекта. Важното е като си отидете по служите, да им кажете, че парите за ремонт на вертолетите са заделени, за казармите – да добият нормален вид. Искаме да направим така, че да имат летателна годност самолетите, вертолетите, заяви Борисов. Изпълняваме си стриктно задълженията в отбраната, добави той.

Министърът на културата Боил Банов обяви, че за театрите са отпуснати допълнително 7 млн. лева. Това беше много важно за системата, посочи Банов.

Искам от името на 122 български общини в Северна България и 13 области да Ви благодарим за това, че магистрала „Хемус“ чертае бъдещето на Северна България. Всички знаем как се развива Южна България. Благодарение на правителството на премиера Бойко Борисов вече няма да чертаем трасета и срокове, а реално ще има изпълнение. Благодаря Ви още един път за това, че не обещавате само, а и изпълнявате, каза кметът на Велико Търново Даниел Панов.