Кой е убитият Петър Христов ? СИК, имоти и кисело мляко

Той е сред настоятелите на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий"

0
7758
петър христов
Петър Христов

Той беше арестуван показно на погребението на застреляните трима полицаи в „Люлин“

Стефан Ташев

Връзки с бившата силова групировка СИК, сериозен бизнес с имоти в София и Велико Търново и компания за мляко и млечни продукти „Лактима“ са основните бизнеси на убития тази сутрин в кв. „Манастирски ливади“ Петър Христов.

Възпитаникът на търновското военно училище напуска армията през 1991 г. Според публикации в медиите в разцвета на групировките е представител на силовата структура СИК за Търново и региона.

Притежава собствена охранителна фирма-“Дито“ и в средата на 90-те години на миналия век застава „на входа и изхода“ на държавната тогава фирма „Захарни заводи“-Горна Оряховица“. Така фирмата бе източвана години наред, като неговата фирма доставяше суровини на високи цени и продажба на продукцията на ниски.

Петър Христов бе арестуван показна на Софийските централни гробища по време на погребението на тримата убити полицаи в столичния кв. „Люлин“ на 3 май 1996 г.

Снимката на бизнсмена с турски костюм и белезници бе във всички медии. По-късно Христов бе освободен, а причините за ареста останаха неясни.

Публикации в медиите твърдят, че е купил бившето предприятие „Сердика“-Велико Търново с парите на убития на остров Аруба сикаджия Поли Пантев. Сега това е голямата млекопреработвателна компания „Лактима“.

Твърди се, че фирмата проформа е собственост на Христов,а реално зад нея стои бизнесимперията на Делян Пеевски и кръга КОЙ.

След ареста Христов изчезна от Велико Търново и влезе отново в обсега на медиите след жестоката катастрофа предизвикана от спортиста Максим Ставийски край Ропотамо.

Оказа се, че бащата на пострадалата Мануела Горсова е негов служител и Христов дълги години се грижеше за нея, даже стана известен като „благодателят на Мануела“.

Името на бизнсмена нашумя след ареста на шефа на търновския БОП Орлин Тодоров. Тодоров бе обвинен и съден за нерегламентирано изнасяне на класифицирана информация.

Накрая получи 1 г условно и 2000 лв глоба.

На делото като свидетел бе разпитван и Петър Христов. Публична тайна в старата столица бе, че той лично е ходатайствал за назначаването на Орлин Тодоров за шеф на търновския БОП. Твърдеше, че Тодоров е бил ведомствена охрана в „Захарни заводи“, откъдето е връзката им.

При разследването стана ясно, че антимафиотът е имал личен телефон, подарък от Христов, на който е бил записан само неговият номер. При обаждане от бизнесмена спецполицаят отговарял с: Да шефе!

Другият сериозен бизнес на убития Христов е със строителство. Той има няколко комплекса в София и един във Велико Търново. Петър Христов е в съвета на настоятелите на Великотърновският университет „Св.св. Кирил и Методий“.

Спонсорирал е кампании на партия ГЕРБ в района. На откриването на комплекса му във Велико Търново през 2009 г дойде лично министърът на регионалното развитие тогава Росен Плевнелиев.