Комисията за финансов надзор: Агайн не ни е информирала за рискове с “Олимпик”

В разгара на кризата тя била в отпуск

0
66
комисия
Комисия за финансов надзор.

Не е предоставен анализ за евентуални неблагоприятни последици от фалита на застрахователя

Не са били внасяни каквито и да е писмени сигнали, представляващи анализ и предупреждения за възможните рискове, свързани със ситуацията около ЗК „Олимпик“ – Кипър. Това съобщиха от пресцентъра на Комисията за финансов надзор в отговор на изявление пред медиите от днес на Ралица Агайн-Гури.

Парламентът предсрочно прекрати вчера мандата на Ралица Агайн-Гури – заместник-председател на КФН, ръководещ управлението „Застрахователен надзор“.

КФН отбелязва, че никога не е била информирана от Агайн-Гури за евентуални рискове относно фалита на ЗК „Олимпик“ – Кипър. От комисията допълват, че не е бил предоставен анализ и оценка за възможните неблагоприятни последствия от фалита на кипърската компания. И допълват, че вариант с фактология относно ЗК „Олимпик“ – Кипър е бил качен в деловодната система на КФН едва в петък, 17 август.

От КФН заявяват, че до този момент въобще не разполагат с доклада, който Ралица Агайн-Гури е представила в Народното събрание. И допълват, че голяма част от изнесените пред народните представители факти бяха абсолютно нови и непознати до този момент и за нас, коментират от комисията.

Съгласно поправките в Закона за КФН, които са в сила от началото на годината, заместник-председателите на комисията имат пълна независимост в ресорите, за които носят отговорност, а решенията се взимат колективно, като председателят е „пръв между равни“.

„Недоумяваме за каква липса на комуникационна стратегия и грижа за потребителите говори г-жа Агайн, след като в разгара на кризата от 1 до 15 август 2018 година тя беше в платен годишен отпуск и практически доста далеч от обстановката, в която работеше КФН“, заявяват от комисията.

От там допълват още, че на управление „Застрахователен надзор“ е възложено да извърши детайлен анализ на рисковете в сектора, за който отговаря.

КФН уверява засегнатите клиенти на ЗК „Олимпик“, че ще положи всички усилия в рамките на предоставените й от закона правомощия да защити техните интереси и да ги информира своевременно относно правата им и процедурите за защита на тези права.