Коронавирусът е вече в България

0
30
Снимка: Pixabay

Открит е у двама пациенти в Габрово и Плевен

Неизбежното се случи. Коронавирус вече има и в България. Открит е у двама пациенти на инфекциозните отделения на Габрово и Плевен. Това, което е шокирало здравните власти, е фактът, че заразените не са пътували никъде в чужбина, нито пък са контактували с болни.

Тревожната новина съобщи на извънреден брифинг специално сформираният оперативен щаб за борба със заразата, който събра медиите в полунощ на 8 март в Министерския съвет.

Положителни са се оказали по две проби, взети от мъж и жена в Северна България. Направени са с референтния тест на СЗО.

Но третата проба вече е дала отрицателен резултат с другия тест, който е испанско производство. Това е довело до разколебаване в кризисния щаб, който ще направи нова, четвърта проба, за да е сигурен в диагнозата.

Става въпрос за 27-годишен мъж от Плевен и жена на 75 години от Габрово. И двамата не са пътували в чужбина и не са били в контакт с болни от коронавирус. Намират се в инфекциозните отделения на двата града от няколко дни.

„Състоянието на двамата пациенти вече е добро. Били са зле преди дни“, разкри проф. Кантарджиев. Те са били приети с пневмонии.

„Профилът не отговаря на очакванията, поради това, че не са пътували никъде и нямат контакти. Не отговарят твърде много на критериите“, допълни и държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

И двете отделения, където се лекуват двамата, са поставени под карантина. Никой няма да има право да напуска отделението, нито пък ще се приемат пациенти там. Установени са контактите на двамата с положителните проби. Става въпрос за 18 души. Възрастната жена има само една близка, с която е контактувала, тъй като е самотно живееща, докато в семейството на мъжа има още трима души. С помощта на МВР се издирват и други контактни лица с болните.

„Губи ни се нулевият пациент. Тези пациенти не отговарят на профила да са пътували. Нямат връзка с рискови дестинации“, призна проф. Мутафчийски.

По-рано през деня от щаба съобщиха, че правят повторни проби на 4 съмнителни резултата.

„Задоволително е състоянието на 75-годишната жена, която е дала положителна проба за коронавирус в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, уточни по-късно директорът на лечебното заведение Минко Михов по bTV.

Пенсионерката е била приета на 3 март с пневмония, а днес е дала положителна проба и веднага е била изолирана. Досега е била лекувана с антибиотици и към момента не се налага промяна в лечението й, заяви директорът на болницата.

Всички контактни с нея пациенти и хора от персонала са дали проби и тази нощ те пътуват към София. Мъжът с положителна проба от Плевен също е изолиран, съобщиха от болницата там, предаде БНТ. Той също е дал положителен резултат на два от трите теста.

„Не можем да кажем на 100 процента, че е коронавирус“, направи уговорката проф. Мутафчийски. „Все още не можем да кажем категорично, че става въпрос за коронавирус“, напомни и вътрешният министър Младен Маринов. „Дори утре да получим негативни резултати, това беше един добър тест за системата“, .добави д-р Кунчев.

За спазване на лична хигиена и хигиена на общуване с цел предпазване от COVID-19, призова шефът на щаба.

„Мийте ръцете си редовно – поне по 20 пъти на ден на редовни интервали, ползвайте дезинфектант за ръце и не се возете в претъпкани средства на обществения транспорт“, каза шефът на ВМА. Той разясни, че заразно болни не се разнасят из страната, а си остават там, където са диагностицирани.

Днес от 10 ч сутринта оперативният щаб ще съобщи окончателния резултат от последната контролна проба.

Нашата страна беше една от последните, където досега заразата не беше навлязла. Навсякъде около нас на Балканите вече има случаи на заразени.