Парламентът отложи тол системата за догодина

0
31
тол система
Пътните превозни средства над 3,5 т ще плащат тол такса за ползване на 3115 км пътища.

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за пътищата

Народното събрание прие промени в Закона за пътищата на първо четене.

Измененията са внесени от депутата от ГЕРБ Александър Ненков и група народни представители. „За“ тях гласуваха 106 народни представители, „против“ – 43 и „въздържали се“ – 20, с което бяха приети.

Със законопроекта се премахва задължението АПИ да организира разпространението на бордови устройства и се въвежда директно отчитане на ползвателите на платената пътна мрежа. Тези дейности ще бъдат изцяло прехвърлени върху търговците. С оглед осигуряване на възможността за техническо изпитване на тол системата, с предложените изменения се предлага след влизането в сила на съответните текстове, които я касаят, действието на реално таксуване с тол такса да бъде отложено до постигане на сигурност, че Електронната система на тол такси е в пълна готовност.

Предлага се Народното събрание да отложи таксуването с тол такса до вземане на решение на Министерски съвет, с което се потвърждава тази готовност за техническо опериране, като се постави максимален срок, след изтичане на който, независимо дали е взето такова решение, да се осигури въвеждането на смесената система. Предлага се този срок да бъде 1 март 2020 г. Идеята е от тази дата да се стартира тол таксуването на пътните превозни средства с обща допустима техническа маса над 3,5 тона. До датата на обнародването на това решение на Министерски съвет, съответно до 29 февруари 2020 г. пътните превозни средства с обща допустима техническа маса над 3,5 тона ще заплащат винетна такса, съобщава „Фокус“.