Пратиха Северин в затворническата психиатрия в Ловеч

В ареста в Германия опитал да се нарани с ножица

0
120
северин
Северин Красимиров в съда. СНИМКА: Rusemedia

Лекарите ще преценяват дали е вменяем

22-годишният Северин Красимиров, обвинен за убийството на тв водещата Виктория Маринова, ще бъде настанен за 30 дни в затворническата психиатрична болница в Ловеч. Това реши днес състав на Русенския окръжен съд по искане на Окръжна прокуратура. Целта на комплексната съдебно-психиатрична и психологическа експертиза е да установи дали Северин е вменяем и дали може да носи наказателна отговорност, съобщава сайтът РусеМедиа

Искането на прокуратурата е свързано с получените данни по разследването, които показват, че Северин е имал психически проблеми. Предоставената справка от Центъра за психично здраве –Русе показва, че той е диагностициран с умствено изоставане – първоначално в лека, а след това в средна степен. Учил е до 5 клас в помощното училище „Петър Берон“ и има ТЕЛК за 50 процента неработоспособност, за което получава инвалидна пенсия.

Вещото лице, което представи своята психиатрична експертиза в съда, подчерта, че е необходимо по-продължително наблюдение в болничен стационар, за да се установи психическото състояние на Северин преди и по време на престъпленията, за които е обвинен.

Докато е бил в ареста в Германия, Северин се е опитал да се самонарани с ножица. По думите на психиатъра става дума за човек със склонност към агресия и избухливост, който трудно се контролира.

Становището му бе подкрепено и от прокуратурата, и от защитата. Окръжният прокурор Георги Георгиев подчерта, че въпреки тежките престъпления – убийство и изнасилване, обвиняемият има право на справедлив процес. Затова трябва да бъде установено дали е вменяем или не.

Самият Северин в обясненията си пред съда каза, че когато му причернее, става неконтролируем и няма ясен спомен. „Като ми стане така, забравям какво правя“, каза той. Не помнел какво точно се е случило, но се уплашил и искал да отиде при майка си. Знаел, че ще го хванат.

Окръжният прокурор Георги Георгиев съобщи, че досъдебното производство е в много напреднала фаза. Освен психиатричната експертиза, предстоят още 1-2 анализа, след което до 4 месеца може да се очаква внасяне на обвинителния акт.

Аз смятам, че това, което до момента Северин е дал като обяснения за случилото се в деня на извършване на двете престъпления, сме го проверили с всички способи на НПК и се потвърждава. Смятам, че той говори истината“, каза още Георгиев.