Премиерът даде срок до сряда да се реши проблемът със синоптиците

Въпросът трябва да се реши в рамките на БАН

0
48
синоптици
Срещата на премиера Борисов, министрите Вълчев и Дончев с БАН и НИМХ. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

В сряда МС ще гласува 20 милиона лева допълнително финансиране към БАН за научни изследвания

Приключи срещата на премиера Бойко Борисов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев с представителите на НИМХ към БАН, с председателя на Академията акад. Юлиан Ревалски, както и с председателя на Общото събрание проф. Евелина Славчева.

На нея е станало ясно, че ръководството на БАН не подкрепя идеята за излизане на НИМХ от структурата на академията. Министър-председателят е дал срок на двете страни да намерят общо конструктивно решение на проблема, предаде  Novini.bg.

Готови сме да подкрепим всякакво решение. Готов съм да участвам в разговорите, но въпросът трябва да се реши в рамките на БАН“, уточни Вълчев.

Вариантите, които ще се търсят за НИМХ е да се даде по-голяма самостоятелност на структурата. Правителството не иска да има критики към него, че подкрепя крачката към отделянето на НИМХ от БАН“, подчерта министърът на образованието.

Красимир Вълчев подчерта, че желанието на премиера е двете страни да намерят решение до сряда. „Ако това не се случи ще търсим възможности за подпомагане на института, за да не спре работа“.

Той съобщи още, че в сряда МС ще гласува 20 милиона лева допълнително финансиране към БАН за научни изследвания. Стипендиите на докторантите също ще бъдат увеличени.

Тези разговори идват след няколко протеста на синоптиците. Тяхното недоволство е заради липсата на финансиране на НИМХ. Според метеоролозите парите се разпределят неравномерно между институтите в Българската академия на науките.