Само в Breaking.bg: Какъв капан за бюджета е заложен в проекта „Манолова“

Проектът е с чужда пита помен се прави

0
1135
манолова
Проектът "Манолова" сметки без кръчмаря

Откъде ще дойдат допълнителните почти 1 млрд. лева за хората с увреждания ?

765 лева заплата месечно за лична помощ за хора с увреждания. Това обяви вчера омбудсмана Мая Манолова като презентира пред протестиращите майки на деца с увреждания своят проект на Закон за личен асистент. Според Манолова няма да има никаква разлика при заплащането и допълнителни разходи от бюджета, защото и сега било така-държавата давала 170 млн. лева годишно.

Като ставало дума за около 10 000 души, които са с 90% и повече процента увреждания.

манолова
Мая Манолова

Дали обаче е така ?

Breaking.bg обаче се добра до проекта на Мая Манолова , внесен официално на 12 юни 2018 година при социалния министър Бисер Петков. Манолова е предвидила два варианта за плащане.

Първият е личната помощ да се изчислява върху двукратния размер на минималната работна заплата, а втория върху 1,5 от размера на минималната часова работна заплата за страната.

Според първият вариант на проекта „Манолова“ се предвижда наистина заплатата на личен асистент да бъде 765 лева месечно.

Манолова обаче пропуска да съобщи, че това не е целият разход.

Към това се добавят осигуровките, които държавата ще трябва да плаща-144, 74 лева. Така разходът за личен асистент става 909, 74 лева.

Към тях се добавят разходите за администриране на доставчиците на услугата лична помощ-956 лева на асистент или 12 000 лева годишно.

Според нея с тези средства 15 000 потребителя могат да наемат асистенти на пълно работно време от 8 часа.

Сметките и по вторият вариант на проекта „Манолова“ са почти идентични с първия с малката разлика от 12 000 потребители на услугата асистент с малко повече разходи на година около 15 000 лева на асистент.

Манолова обаче забравя, че освен тези 10 000 души с най-тежки увреждания, от лична помощ се нуждаят още 67 000 души в страната, ако се въведе едната от двете ставки, предложени в нейния проект за личен асистент, разходите на държавата ще станат космически и ще надхвърлят милиард лева.

В законопроекта е предвидено и създаване на нова специална Агенция за увреждания със съответните областни структури.

Към проектозакона са добавени мотиви и предварителна оценка за въздействието му.

Според нея ако бъде приет закона може да се достигне до изменения в структурата и капацитета на административните структури,натоварени с провеждането на лична помощ. Но към това няма приложени предполагаеми разходи и обосновка за тях. Както и колко ще струва на държавата изцяло нова агенция. Лесно се подхвърлят

Манолова явно прави помен с чужда пита и лети на вълната на популизма като подхвърля сумата от 765 лева на протестиращите, вместо сегашните 90 лева. Това звучи къде по-добре. Лесно се прави сметка за 10 000 души, а останалите нуждаещи се 67 000 българи ? Те нямат да стоят равнодушни, също ще протестират и ще искат най-доброто за тях.

А откъде държавата ще намери почти милиард лева омбудсманът не казва. Явно трябва да се вземат от други области-от пенсии, от перото предвидено за увеличение на заплатите на учителите, от средствата за отбрана ?

Кой да каже ?

Не случайно от Национално представителните организация на хората с увреждания не подкрепят законопроекта на Мая Манолова. Според тях водещ е финансовият аргумент, който е несъстоятелен, когато става дума за права и човешки живот.