Само в Breaking.bg: Онлайн търговци на телефони масово крият данъци

Фирмите не дават данъчни фактури и касови бележки за стоките

0
194
данъци
Онлайн търговците на мобилни телефони масово крият данъци.

НАП погна куриерските фирми, пренасящи стоки с наложен платеж

Онлайн търговци на електронна техника и по-специално на мобилни телефони масово не плащат данъци. При продажба през интернет на мобилни телефони не се издават данъчни фактури, нито касови бележки, оплакаха се потребители.

Практиката на онлайн търговците е стоката да се плаща или с кредитна карта или с наложен платеж при доставката от куриерска фирма.

Така се избягва плащане на ДДС. Другият тънък момент са цените на мобилните телефони в интернет сайтове за продажба.

Нови модели Айфон или Самсунг варират от 1700 до 2000 лв. Като последният модел Айфон X се предлага в различни сайтове от 1800 до 2400 лв. Това означава 35% разлика. Или телефонът е вкаран нелегално в страната без да се плаща мито или пък се пести ДДС. В големите магазини за черна и бяла техника цената е 2400 лв, защото е включен ДДС.

По груби сметки на официалните вносители в България вече са продадени около 30 000 телефони Айфон X, като се укриват между 400 и 500 лв ДДС. По този начин хазната е ужилена най-малко с около 15 млн. лв.

Още преди две години от Националната агенция за приходите-НАП предупредиха, че онлайн търговците масово нарушават данъчното законодателство.

Често стоките, предлагани в електронни магазини или чрез сайтове за продажба на стоки не са съпроводени с касови бележки или документи за покупката, а банковите преводи или наложените платежи, получавани от търговците изобщо не се осчетоводяват, сочат резултатите от ревизиите.

Проверките на агенцията през 2016 г. установиха укрити данъци за над 1,1 млн. лв. Сред най-характерните случаи засечени от данъчните бяха физически лица, получили плащания с наложен платеж за над половин милион лева на година.

През ноември 2017 г. НАП погна куриерските фирми, които доставят такива стоки, научи Breaking.bg.

Събират се данни за получените плащания, като се сравняват паричните потоци с осчетоводените транзакции и при несъответствие облагат недекларираните приходи.

Кампанията за контрол върху онлайн търговци се осъществява чрез специализиран софтуер за наблюдение.

От НАП съветват потребители да искат касова бележка за всяка своя покупка, защото в противен случай не могат да искат гаранция или рекламация.