„Фронтекс“ с висока оценка за охраната на българските граници

България отчита 84% спад на мигрантския натиск

0
131
граници
Шефът на "Фронтекс" Фабрис Лежери с чужди гранични полицаи, които помагат на Калотина. СНИМКА: МВР

Разчитаме на агенцията, обяви вътрешният министър Радев

Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) е първата агенция на ЕС в областта на вътрешните работи, която провежда съвещание на ръководния си орган в София, в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщиха от МВР.

Състоялото се на 7 и 8 февруари 68-о заседание на Управителния съвет на Фронтекс, първо за 2018 г., бе открито от министъра на вътрешните работи на България Валентин Радев: „Разчитаме на Агенцията за укрепването на капацитета за охрана на външните граници на ЕС. Граничната сигурност е сред най-важните въпроси за Съюза и за европейските граждани“.

Той отчете пред делегатите значителния спад от 84% в миграционния натиск към страната и подчерта активното участие на България чрез ГД „Гранична полиция“ в дейностите на Фронтекс.

В рамките на съвещанието ръководителите на структурите за гранична и брегова охрана на държавите-членки на ЕС и асоциираните към Шенген държави разгледаха текущи въпроси, свързани с отчет на дейностите през предходната година и планиране на дейностите за настоящата година. Направени бяха анализ на оперативната обстановка и преглед на изпълнението на пътната карта за практическото прилагане на Регламента за Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

Управителният съвет избра свой заместник-председател – Карлош Морейра от Португалия, който за период от четири години ще подпомага дейността на председателя на УС Марко Гашперлин от Словения.

След приключването на заседанието, членовете на УС на Фронтекс посетиха ГКПП – Калотина. Те на място се запознаха с обстановката на българо-сръбската граница и с дейността на съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България и Сърбия. Гостите присъстваха на проверки на товарни автомобили с газ анализатор и разгледаха системите за видеонаблюдение и радиоактивен контрол. „Много съм горд с това отлично сътрудничество“, заяви изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова Фабрис Лежери при срещата си с гост-служителите на агенцията и българските им колеги на граничния пункт. От българска страна бе изразена благодарност за оказваната подкрепа от Агенцията и останалите държави-членки.