„Хакерът източил сметките на Бил Гейтс“ е мит

Имената на Кавръков и шефът му Алексей Коларов се сляха през годините

0
811
хакер
Поредният арест на Кавръков във Филипините

Не арестуваният във Филипините Кавръков, а силистренец направи фалшива кредитна карта на собственика на „Майкрософт“

СТЕФАН ТАШЕВ

Новината, че „българският крал на хакерите“ Константин Симеонов Кавръков е заловен във Филипините обиколи вчера медиите. Без проверка на фактите се цитира следното: Кавръков е същият човек, който е задържан през 2011 г. за кражба на хиляди долари от банковата сметка на основателя на „Майкрософт“ и смятан за най-богат човек в света Бил Гейтс.

И от това медиите изпитват голяма гордост, че едва ли не „наше момче“ е източвало парите на Бил Гейтс. За добро или лошо това е един мит.

Какви са фактите ?

Всичко тръгва от една мащабна операция на американската „Сикрет сървисзаедно със спецслужбите на над 20 държави по света срещу банда хакери през ноември 2004 г. В операцията, наречена „Огнена стена“ участва и българската НСБОП. Арестувани са над 28 души от цял свят, сред които и двама българи Алексей Коларов от Силистра и Константин Кавръков от Стара Загора.

Хакерите са подозирани в източване на данни от кредитни карти, предимно на американци, фалшифициране на карти и източване с тях на банкови сметки.

Нанесените щети бяха оценени за 1 млрд. долара.

Коларов, посочен тогава от САЩ като „българският крал на хакерите“ син на полицай о Силистра е заловен по елементарен начин-представял се в интернет с псевдонима АПК-Трите му имена-Алексей Петров Коларов.

Когато антимафиотите нахълтват в дома му откриват на компютъра му снимка, монтаж, с кредитна карта на името на собственика на „Майкрософт“ Бил Гейтст. Картата е очевадно менте и Коларов я показвал на приятели, за да се хвали с нея.

Другият задържан е негов подчинен Константин Кавръков от Стара Загора, внук на уважаван прокурор от града. Американските служби твърдят, че той е член на „българската хакерска група“с тартор Алексей Коларов, източила хиляди сметки на нищонеподозиращи американци.

По късно в медийни публикации образите на двамата се припокриват и Кавръков става „българският крал на хакерите“, „източил сметките на Бил Гейтс“.

Имената на двамата се появяват в новините през 2011 г. На 16 юни полицията в парагвайската столица Асунсион задържа четирима българи в хотелската им стая.

Това са силистренците Алексей Коларов и Марчел Димов, Константин Кавръков и бургазлията Пламен Петров. Задържани са по подозрение, че са източили милиони долари от кредитни карти на граждани на Европа и САЩ.

В Парагвай смятали с фалшиви кредитни карти да източат 1 млн. Долара. Групата обаче успяла да присвои едва 90 000 долара преди да падне в капана на полицията.

В стаята им хотел „Гуарани“ освен парите са открити техника за клониране на кредитни карти.

Бандата процедирала така-източвала данни от кредитни карти в САЩ, Холандия, Белгия, Испания, Португалия и Франция, но парите от сметките тегли чрез копирани карти в по-бедни държави в Южна Америка или Африка. От банкомати на порции.

Тактиката им била следната. Отсядали винаги в луксозни хотели, в които вратите на стаите се отваряли с електронна карта. Още първия ден обявявали, че картите са изгубени. Давали им нови, а на старите нанасяли източената информация от истинските кредитни карти.

хакер
Цивилен полицай от Парагвай обяснява на Алексей Коларов (с очилата) как бандата му е заловена. Вдясно е Кавръков.

Полицията в Парагвай ги задържа по видеозаписи от банкомати, където четворката тегли усърдно пари.

Групата получава присъди от по 4 години затвор.

След него пътищата на Коларов и Кавръков се разделят. Първият се установява в САЩ. А вторият поема към Филипините. Двамата не се отказват от хакерството.

Коларов е задържан отново в САЩ през 2014 г. Обвинен е, че заедно с парагвайски хакери разработили сайта shadowcrew.com, специализиран в продажбата на чужди банкови сметки. С данни от този сайт успешно се пазарува в eBay. Твърди се, че самият Алекси е успял да „напазарува“ за над $4 млн., с което е ощетил предимно щатски търговци.

Според обвинението, сънародникът е бил част от групата „Шедоукрю“, която управлявала виртуален онлайн базар за покупки и продажби на крадени номера на кредитни карти. Щатската прокуратура обясни, че Коларов работел като продавач и използвал сайта, за да продава незаконни стоки и услуги на други членове. Според американските власти това бил най-големият незаконен пазар в света за хакерство и кражба на самоличност, преди да бъде разбит от американското министерство на правосъдието и Сикрет сървис.

Кавръков не остава по-назад и през април 2015 г е арестуван във Филипините докато тегли пари от банкомат в град Кесон сити с подправени кредитни карти и пластики. Успял са изтегли само 1700 долара.

Тогава местните власти обявиха, че издирват негови съучастници, защото една от най-големите местни банки „Бенк ъф Филипин Айлъндс“ се оплака, че има информация за българи, които стоят зад серията кражби на банкови сметки с клонирани карти в столицата Манила.

Явно Кавръков се отървал с лека присъда след като сега отново е арестуван във Филипините.

И пак да възкреси мита за „българският хакер източил сметката на Бил Гейтс“.