Хора на Мангъров заплашвали главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев

0
191
Доц. Ангел Кунчев Снимка: МС

Пращали му SMS-и с ругатни

Дебат на тема „Коронавирус“ с участието на Националния оперативен щаб поискаха някои от основните критици на структурата чрез отворено писмо, изпратено и до медиите. Доц. Атанас Мангъров, д-р Георги Тодоров, д-р Стоян Алексов, д-р Владимир Николов и бившият евродепутат д-р Антония Първанова през последните месеци категорично се противопоставят на мерките, вземани от държавата срещу коронавируса и сега искат да докажат правотата си на диспут в БТА на 17 юни.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви пред Би Ти Ви, че лично той няма да отиде на подобен разговор, тъй като хората, които го организират са му писали „гнусни и заплашителни есемеси“ с ругатни. Той допълни, че хората около Атанас Мангъров се оплакват за това, че не ги канят в медиите. Кунчев обаче е останал с друго впечатление. Подкрепи го и водещият Антон Хекимян, който също констатира, че в телевизията не е имало преграда. Главният държавен здравен инспектор е категоричен, че няма да участва в дебата на Мангъров и да се превръща в пиар на хората около него. Кунчев допълни, че може и да дойде ден, в който ще покаже какви есемеси е получавал от хората около доц. Атанас Мангъров.

„Днес имаме рекорден брой заразени. Предишният пик беше през април – за денонощие имаше 90. Има циркулация на вируса в страната, там където има подходяща почва, болница или предприятие, се заразяват много хора“, каза още той. „Неспазването на правилата срещу вируса имат своето отражение. Все по-често ще срещаме хора с никакви или много леки симптоми. Намалява инфекциозността на вируса. Явно сме в епизод на втора вълна на коронавируса“, разкри доц. д-р Кунчев.

„Има семейни огнища с един положителен и с течение на седмици той не заразява никого. Има и такива супер-разпръсквачи и заразяват много хора за кратко време. Тези хора са с инфекция на горните дихателни пътища, което прави заразяването по-лесно“, допълни главният здравен инспектор.

„Засега няма да има изолация на село Изгрев. Благодаря и на собствениците на предприятията с огнища взеха много добри мерки. Засега няма да се затварят предприятията в Стара Загора, освен ако не излязат много нови проби“, допълни доц. д-р Ангел Кунчев. „Очаквам огнищата да стихнат. Нашата работа е да ограничим вируса. Задължителни остават маските в обществения транспорт, силно препоръчителни в затворени помещения и пожелание навън“, завърши доц. д-р Ангел Кунчев.