20% от българското население ще изчезне до 2040 г., показва доклад на БАН

Населението ни е достигнало фазата на "инерцията на обратния растеж"

0
118
население
Снимка: архив

Очертана е и тенденция за намаляване на населението в почти всички области, с изключение на София

Около 20 до 25 процента от българското население ще изчезне до 2040-та година – това показва прогнозата на БАН за демографското развитие на България, която ще бъде представена от правителството на парламента.

Документът е изготвен от Института за изследване на населението и човека на базата на сравнителна съпоставка на официални прогнозни данни на Евростат, Националния статистически институт, ООН и Световната банка.

Прогнозата включва запазване на дела на хората до 20 години и значително увеличение на дела на хората над 65 години, което определя и очакваното намаление на броя на хората в активна възраст.

Очертана е и тенденция за намаляване на населението в почти всички области, с изключение на София, и се очаква този процес да продължи в течение на целия период до 2040-та година.

Според Евростат с прогнозирано намаляващо население са и други европейски държави, като ЛитваЛатвияРумънияГърцияПортугалияПолшаУнгария.

Прогнозните резултати показват, че въпреки очакваното подобрение в показателите за смъртност и раждаемост, населението на страната вероятно е достигнало до етапа на т. нар. инерция на обратния растеж“.

Поради действието ѝ, дори нивото на раждаемост да се увеличи до равнището, необходимо за просто демографско възпроизводство, прогнозите са абсолютният брой на населението да продължи да намалява.