Ето картината на Полък, която откриха в България и за която се твърди, че може да се продаде за 50 млн. евро

0
333
Това е откритата от ГДБОП картина. Снимка: 24 часа

Висока е 2 метра, скрита била зад гардероб

Откритата зад гардероб в София картина, за която се смята, че е произведение на Джаксън Полък, е с височина 2 метра. „24 часа“ публикува нейна снимка.

По-рано стана ясно, че тя е била за американската актриса Лорън Бакол, съпруга на холивудската звезда Хъмфри Богарт.

Там пишело, че платното е за нейния рожден ден. Била написана и нейната истинска рождена дата, имало и подпис, посочи зам. градската прокурорка Десислава Петров и допълни, че досега има заключение и експертиза, които казват, че може платното да е оригинално. Полезен би бил анализ на свързвателя на боите, но такъв не бил възможен в момента. За да се установи дали платното е истинско, ще се ползват и инструментите на международното сътрудничество.

Българинът, която я държал, е художник. Той казал, че не знае дали е автентична, или не. Затова и още не бил започнал процесът по продажбата на платното.

Картината не е била обявена за издирване и няма данни да е била в каталог на Полък.

Платното било открито в София на 18 февруари. По данни на “24 часа” разследващите получили информация за картината от гръцките си колеги. Отишли в дома на мъжа, който я съхранявал. Той ги завел до апартамента, в който картината била скрита зад гардероб.

Произведението имало и документи за произход. Оказало се, че е влязло у нас от Гърция с бус и е било декларирано. Самото платно има подпис от Полък в долния десен ъгъл.

Цената на платното, дошло у нас с бус, можела да стигне до 50 млн. евро на търг.