COVID-19, теории на конспирацията и родните илитерати

0
1851
Военни камиони изнасят починалите от коронавирус в Бергамо.

Огромната част от разпространителите на конспиративни теории у нас не са чели повече от една-две книги в живота си

Иван Спирдонов

Ще започна с цитат от „Чумата” на Албер Камю – “Нямам идея какво ме очаква или какво ще се случи, когато всичко това приключи. За момента знам единствено, че има болни хора и те се нуждаят от лечение.”

Това е и моето послание към всички – пазете се и спазвайте правилата. Само така ще успеем да запазим близките си и самите нас. И само това е важното сега.

От седмици вече чета и слушам какви ли не мнения, „експертизи”, конспирационни теории и какво ли още не…

Коронавирусът бил пуснат, за да оправдае идващата глобална икономическа криза… САЩ стоварили десетки хиляди войници в Европа, за да нападат Русия и вирусът бил за заблуда на общественото мнение. Във Фейсбук имаше страшно много коментари по повод тъжната снимка с колона военни камиони в Бергамо, превозваща стотици ковчези всеки ден. Това всъщност били натовски войници тръгнали към Русия.

5G мрежата излъчвала радиация, която отслабва човешката имунна система и тя става податлива на Covid19. Като доказателство се посочва, че Китай е световен лидер по използване на 5G. 

ЦРУ пуснало вируса заради икономическата война между САЩ и Китай, като с това Вашингтон щял да дестабилизира икономиката на азиатския гигант.

Сред най-популярните конспиративни теории е, че китайското правителство е създало коронавируса, като биооръжие срещу САЩ. По този начин пък Китай щял да отслаби икономически САЩ.

Също от Америка идва и версията, че Бил Гейтс и демократите стоят зад заразата.

Няма как да мине и без дългата ръка на Владимир Владимирович Путин. Има хора, за които пък той стои зад разпространението на вируса, понеже искал да дестабилизира евросъюза.

Друга конспиративна теория е, че нарочно заразявали известни и богати хора, за да се убедят всички колко страшен бил Covid 19. Чернокожият британски актьор Идрис Елба беше един от тези заразени известни хора. „Това е идиотщина”, заяви самият той пред медиите за т.нар. уж нарочно заразяване. „Това не е филм и аз не съм актьор в него. Аз съм просто едно човешко същество, което се озовава в окото на публиката. Искам всички да разберат, че това е много истински проблем.”

Една от най-опасните и глупави теории, особено в България, е, че вирусът не бил страшен и смъртоносен, а всичко пак било, за да си „пълнят гушите управляващите”, защото ЕС щял да дава много пари за борба с пандемията.

Теориите са безброй, колкото са безброй и хората, които ги разпространяват. И тук идва най-важното и най-страшното – огромната част от разпространителите на такива теории у нас не са чели повече от една две книги в живота си.

Повечето от тях дори не знаят колко е дълъг екваторът, мислят Орхан Памук за певец на „Пайнер“, Ел Греко – за сиртаки или марка узо, а Веронезе – за вид пица. За тях понятията таласокрация, меритокрация и алитерация са абсолютно еднакви, защото не знаят смисъла и на трите.

Тези хора се информират от някое друго недогледано филмче в „Дискавъри“, от фейк сайтове, понеже липсата на познания не им дава възможност да различат кое е лъжа, и най-вече от денонощно стоене във Фейсбук.

Обаче същите те се изживяват като политолози, геополитици, специалисти по разузнавателни операции, вирусолози, бактериолози, епидемиолози, специалисти по справяне в кризисна ситуация и т.н.

Моето мнение за пандемията от коронавирус – вярвам, чe тoй e възникнaл чрeз зooнoзa – т.e. чрeз пряк кoнтaкт мeжду диви живoтни и чoвeк. Тaкa бoлecти пo живoтнитe ce прeнacят и върху хoрa. Прeнocитeлите най-често ca бoзaйници. Тaкъв бeшe cлучaят със CПИН, ебoлa, ТOРC, a пo вcякa вeрoятнocт и нa Covid 19. Въпреки това аз също понякога съм склонен да вярвам, че вирусът е човешко дело, склонен съм и да мисля, че той е част от някаква тайна или явна разузнавателна или военна операция, дори мога да повярвам, че откровени последователи на Малтус стоят в основата на създаването и разпространението му. Съмненията са част от човешката природа.

Не мога емпирично да съм убеден, че вирусът не е дело на китайски, руски, израелски, британски или други тайни служби.

Убеден съм обаче в едно – дори и всичките теории на конспирациите, които изредих да са верни, никой от нас не може да промени нищо, особено оттук – от България.

Единственото, което може да направи някой „храбър борец” срещу ЦРУ или илюминатите, е да не спазва изискванията за карантина и по този начин да застраши живота и здравето на близките си.

Тези, които не сме толкова „храбри”, нека се обединим и спазваме правилата. Вирусът наистина е страшен и наистина могат да умрат милиони. Който не вярва – да потърси инфо от българи в Италия или Испания. Достатъчно много останаха там.

Нека се въоръжим с търпение и направим така, че пандемията да вземе колкото се може по-малко жертви. Нека се успокоим и си стоим вкъщи – сега е времето за четене на познавателни книги по история, география, философия, политология, социология, а защо не и Библията!

Започнах с цитат от „Чумата” на Албер Камю и ще завърша пак с нея:

Всеки носи в себе си чумата, никой в света не е неуязвим по отношение на нея. И човек трябва да бъде непрестанно нащрек, за да не би в миг на разсеяност да дъхне в лицето на другия и да му предаде заразата. Вроденото е микробът. Останалото – здраве, честност, морална чистота, ако щете, е резултат от волята, която не бива никога да отпада.”

Дано повече хора са ме разбрали.

Благодаря Ви