Денков пак настоява за сливане на университети

0
63
Николай Денков

Идеята беше лансирана от него в качеството му на просветен министър през лятото на 2022 година

Премиерът Николай Денков защити идеята за сливането на висши учебни заведения като средство за подобряване на качеството на образованието, научната дейност и сътрудничеството с бизнеса. Идеята беше лансирана от него в качеството му на просветен министър през лятото на 2022 г. в края на мандата на правителството на Кирил Петков.

По време на дискусия в „София тех парк“ за развитието на иновационната екосистема в България, организирана от Министерството на иновациите и растежа, Министерството на образованието и Посолството на Финландия, премиерът посочи:

„Когато Софийският университет „Свети Климент Охридски“ е създаден преди повече от 100 години, той е изграден като университет, който обхваща всички различни области на науката. След Втората световна война тази идея влезе в сблъсък със съветската система за висшето образование. В съветската система Софийският университет трябваше да бъде само педагогически университет. По това време Медицинският университет, Техническият университет, Фармацевтичният университет и всички различни елементи на тази универсална идея за висше образование са били отделени от Софийския университет. Това помогна доста в първите години на социализма – да се развият тези специализирани умения и част от развитието на икономиката по това време се основаваше именно на този модел, но след това този модел започна да показва своите недостатъци. Имаше много доклади през последните 15 години, които оценяват висшето образование и които показват, че ако продължаваме с тази фрагментирана система на висшето образование, пропускаме възможности“.