Диана Русинова: Едната година липса на поддръжка на пътищата ще ни излезе златна

0
121
Диана Русинова Снимка: БНР

„Всичко, което виждаме, са безкрайни имитации на мерки и пътищата ни от ден на ден стават все по-зле“, смята експертът по пътна безопасност

„Миналата година пътищата бяха изоставени без каквато и да било поддържка – дори най-елементарното като косене на храсти, почистване на отводнителни канавки, това беше зарязано.“

Това заяви в интервю за БНР Диана Русинова, председател на Европейския център за транспортни политики. По думите ѝ, когато водата се задържа на платното за движение, или подкопава основата му, или като цяло го разрушава.

Русинова е категорична, че липсата на пътна поддръжка е довела до такова влошаване на инфраструктурата, че сега разходите по нейното възстановяване ще бъдат значително повече.

Пътностроителни фирми предупреждават, че може да се наложи да спрат работа.

„Едната година липса на поддръжка на пътища ще ни излезе златна. Ще си платим x 3 ремонта на всеки един път, който беше изоставен за една година“, предупреди експертът.

„При всеки по-обилен дъжд установяваме винаги, че не само една институция, а поредица от институции не си вършат работата и чисто проформа замазват очите на гражданите. Тогава системните пропуски и грешки излизат на бял свят“, коментира Русинова в предаването „Преди всички“.

Според нея всичко, което виждаме, са „безкрайни имитации на мерки, с неясна цел и пътищата ни от ден на ден стават все по-зле“.