Корабът край Яйлата потъва

0
289
Заседналият кораб

Екипажът отказва да се евакуира

Корабът „Vera Su“ потъва. Това написа във фейсбук Теодор Михайлов от ДБ, като публикува и снимка. От фотоса става ясно, че плавателния съд е вече почти покрит от водата. За момента екипажът все още не е евакуиран, както и опасния товар, или поне не е съобщено. Както съобщихме преди дни на медиите е забранено да се доближават и да снимат, както и да отразяват от мястото. Единствената възможност е да се пусне дрон или пък да се снима отдалеч, както вероятно е направено в случая.

От видео направено от БНР става ясно, че кораба се е изместил към брега и вече до половина е под вода, което е знак, че се пълни с вода.

Очаква се на място да пристигнат и служебните министри на Румен Радев, за да дадат повече информация за тежката ситуация, която се разиграва вече втора седмица.

Състоянието на кораба стана критично, установено е, че в хамбара се пълни вода и кораба потъва. Наш приоритет е запазването на човешкия живот, действахме превантивно и изградихме това съоръжение, за да може екипажа да бъде евакуиран“, заяви транспортният министър Христо Алексиев и допълни, че не може да се вкарва тежка техника, защото зоната е защитена. Анализирано е да бъде извършено спасяване по въздух, но силния вятър пречи.

Понеже има много критики дали сме реагирали на време, имаме становище от Европейската агенция за морска безопасност, че това не е опасен товар, едва ли не едно задържани на кораба от първия ден на инцидента ще бъде възприето като намеса на държавата ни и ще попречи на търговските отношения. Това не е опасен товар“, категоричен бе Алексиев.

Той държеше да подчертае, че следи ситуацията от първия ден и като е видял, че няма реакция и, че е чул от корабособственика, че ще изхвърли 1 тон от товара в морето, тогава е преценил, че собственикът няма да помогне. На въпрос, че сега не 1, а 3 тона ще бъдат изписани в морето, Алексиев отново оправда действията си с това, че товара не е опасен и България не е пиратска държава.

На този етап екипажа все още не дава съгласие да бъде евакуиран.

Екоминистърът Асен Личев обяви, че започвали интензивни проби на водата и колкото и да е странно независимо, че трюма се пълни, пробите били чисти. Личев поясни, че е поискал от Бойко Рашков и Христо Алексиев да му изготвят подробна информация за това какви са най-новите технологии за спасяване на кораби в такива ситуации, като такава програма ще бъде финансирана от екоминистерството.