Огромно задръстване на „Петрохан“, блокада край Монтана и на „Хемус“ край Варна

0
473
Задръстването на "Петрохан" е огромно. КАДЪР БНТ

Шофьори се спасяват сами в авариралите коли

Огромно задръстване се е образувало на прохода „Петрохан“. Силен сняг вали в района. На места снежната покривка надхвърля 10 сантиметра. Станала е и лека катастрофа между снегорин и кола, при която няма пострадали.

27 машини разчистват пътищата на територията на област Монтана, 2 машини осигуряват проходимостта на прохода „Петрохан“. Въпреки предупрежденията има шофьори с неподготвени автомобили и неподходящи гуми.

Има аварирали коли, предаде БНТ. Шофьорите си помагат, за да успеят да излязат от снежните преспи.

Червен код за опасно време е обявен за 6 области, очаква се снежна покривка над 30 сантиметра. Синоптиците предупреждават и за бурни пориви на вятъра със скорост над 80 км/час. Турски тир аварира край Монтана и блокира движението за кратко.

Планинските проходи са проходими при зимни условия.

Oграничено е движението за тежкотоварни автомобили над 12 тона по републиканската пътна мрежа в област Монтана, както и пътя Видин – Монтана в посока Монтана, и през Троянския проход заради снеговалежа.

Временно трафикът се осъществява само в активната лента при 34-тия километър в посока Варна на автомагистрала „Хемус“ заради пътен инцидент.

Поради същата причина е двупосочно движението в едната лента по пътя Перник – Кюстендил в района на Радомир.

27 снегорина обработват основните пътища в Монтанско, но работата им по Обходния път на Монтана е затруднена. Причината – множество спрели автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, уточняват от агенция „Пътна инфраструктура“.

От там посочват и че се оказва съдействие на закъсалите, както и че две машини осигуряват проходимостта по пътя през прохода „Петрохан“.