СЕМ по повод натиска на пиара на ПП върху Нова телевизия: Изразяваме възмущение от поредния опит за посегателство върху свободата на словото

0
323
Александър Бойчев

Използването на назидателен и необосновано остър тон от политически лица върху журналисти е печален опит от миналото, пишат от съвета

Съветът за електронни медии-СЕМ излезе с декларация заради нападките и заплахите на пиара на „Продължаваме промяната“ Александър Бойчев срещу екипа на сутрешния блок на Нова телевизия. Ето позицията на съвета:

По повод интервю в „Здравей, България” по Нова телевизия

Съветът за електронни медии изразява възмущение от поредния опит за посегателство върху свободата на медиите в изпълнение на обществената им мисия. Само ден след вчерашното недопустимо вербално и физическо посегателство върху репортери, Съветът отново се обръща с призив към политици и общественици да положат всички усилия за спазването на нормите в публичното говорене и поведение спрямо журналистите в национален ефир.

Използването на назидателен и необосновано остър тон от политически лица и представители на политически формации, както и желанието им да определят вида на въпросите и темите на журналистите са печално известни практики от миналото.

СЕМ заявява, че всеки опит за демонстрация на нетолерантност и възпрепятстване на медиите в търсенето на истината не допринася за очакванията на обществото да се спазват демократичните принципи на свобода на словото.