Здравните власти: На пазара има недостиг на около 10 лекарства, ще има проверки и санкции

0
36
Снимка: архив

Призоваха хората да са спокойни

Всеки месец ще има заседание за контрол над снабдяването с лекарства, обещаха здравните власти след първото заседание на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването.

В кратки срокове ще има резултат. Хората трябва да са спокойни. По цялата верига има проверки – в търговците, аптеките. От първите проверки има нарушения, но не могат да се систематизират. Това е 1/ 20 от всички проверки, които предвиждаме и резултатът ще кажем по-нататък”, заяви заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Според него проверките са установили липсващи около десетина медикамента.

Смятаме да установим колко от тези 10–итна медикаменти могат да се осигурят или заместят. Ще има санкции. Данни има за някои лекарства, но няма да коментирам”. Ще се търси промяна на формулата за оповестяване на липсите на лекарства, за да може да показва дефицит, каза още той.

На следващата среща ще се реши, не беше заседание, ще се конституира до седмица Съветът и ще вземе решение, когато има редовно заседание”

Да имаме проактивен компонент, да се намали административната тежест и сроковете спрямо паралелния внос чрез процедури. Да има ясни планове какво следва, когато има установен принудителен недостиг – как стига информацията до лекуващия лекар и до изписващия лекарството фармацевт”, каза от своя страна Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства. Липсата на медикаменти в повечето случаи е резултат от недостиг по цялата верига – от съставките до доставките към България.