Александър Манолев се отказа от поста министър на транспорта

Той ще си търси правата по съдебен ред

0
114
министър
Александър Манолев

Поводът-публикация в „Капитал“ за дело срещу него за катастрофа

Искам номинацията ми да бъде оттеглена. Причината е координираната атака към мен и неточните твърдения без доказателства. Опитват се да блокират работата ми в Министерството на транспорта. По този начин се атакува целият кабинет. Това заяви номинираният за транспортен министър Александър Манолев на брифинг в Министерски съвет.

„Всички тези съшити твърдения нямат нищо общо с истината. Най-важното мен е, защо точно сега някой реши да ми съшива подобни твърдения. Не мога да допусна да ме вкарват в обяснителен режим. Получих над 6000 преференции, но явно сега е моментът да се откриват такива неща към мен“, каза още той.

„Предстои да се срещна а адвокати, с които да обсъдим и моите контрадействия, така че да защитя себе си от тези твърдения“, допълни Манолев.

Днес Манолев беше атакуван от вестник „Капитал“. От публикацията става ясно, че той е бил подсъдим за причиняване на катастрофа с причинена телесна повреда. Инцидентът е от май 2012 г., когато той прави забранен завой по столичния бул. „Васил Левски“.

Според прокуратурата при маневрата блъска жена, която получава черепно-мозъчна травма и половин година по-късно умира. На две инстанции – Софийски районен и Софийски градски съд, отхвърлят тезата на прокуратурата и приемат, че Манолев е невинен. В мотивите на градските съдии Иван Коев, Стефан Милев и Боряна Воденичарова е записано, че по колата няма следи от удар, на видеозаписа не се вижда джипът да е ударил жената, по нея няма други травми освен черепно-мозъчните, а протоколът от катастрофата е съставен в нарушение на закона. По случая има две висящи граждански дела от наследниците на починалата жена – нейният съпруг и брат й.

Те искат обезщетение, но не от Манолев, а от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (тъй като джипът, който е управлявал, е с немска регистрация и е със зелена карта) – за претърпени от тях вреди от смъртта и за претърпени от нея вреди.

По първото от тях, заведено от съпруга й и нейния брат, искът е уважен частично на първа инстанция. Съдът приема, че оправдателната присъда срещу Манолев не го обвързва, тъй като тя е постановена заради „дискредитиране на протокол за оглед поради подписването му от поемни лица, които не са присъствали на съставянето му и не са били осведомени относно обстоятелствата, валидирани и потвърдени от тях чрез подписване на протокола“.

За да обоснове тезата си, гражданският съд се позовава на приета от него автотехническа експертиза, която потвърждава сблъсък между автомобила и жената. Решението по този казус не е окончателно, тъй като е обжалвано, а делото е насрочено за разглеждане пред Софийския апелативен съд. По това дело той е търсен като свидетел, но не е открит и е заличен.

Второто гражданско дело, което е за претърпените от брата и съпруга на починалата жена вреди, Александър Манолев е призован като свидетел и дава обяснения, че жената се е подхлъзнала и паднала назад пред джипа и той спрял, за да й помогне, но не я е удрял с автомобила. Следващото заседание по него е на 1 октомври.