Борисов: Водим балансирана външна политика

Според него хипотезата, че реакторите за Белене за много скъпи не е вярна

0
65
борисов
Бойко Борисов

Добре е, че президента беше в Русия, аз отивам в Украйна, обяви премиерът

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна на днешното правителствено заседание, че България води балансирана външна политика и поддържа добри и приятелски отношения с всички страни. Той заяви, че цял свят е признал, че срещите на върха в София са били много успешни.

Бойко Борисов даде за пример, че в София лидерите на Косово и Сърбия – Хашим Тачи и Александър Вучич са си стиснали ръцете, докато в Скопие са отказали да се поздравят. „За България и двете страни са еднакво приятелски“, допълни премиерът.

Борисов отбеляза и съвместната пресконференция в София на премиерите на Гърция и Република Македония, като каза, че страната ни е в приятелски отношения и с тези две страни. Той посочи и посещението няколко дни след срещата Западните Балкани-ЕС на турският президент Ердоган в Босна и Херцеговина – заговорил е за магистрала Белград-Сараево, което устройва и България.

Според премиера е добре, че президентът Радев е бил на посещение в Русия, защото България като държава води балансирана политика. По тази причина Борисов ще замине на посещение в Украйна, защото и с Украйна, и с Русия трябва да се поддържат добри отношения. Той припомни, че вчера е имал среща и с правосъдния министър и главен прокурор на САЩ, като първата основна цел, която ще бъде поставена от целия Европейски съвет, ще бъде отпадането на американските визи. „Нека да приемем, че всички институции – и президентството, и ние, правим неща, които са в полза на държавата“, подчерта Борисов.

Министър-председателят добави, че и руснаците, и американците, и турците, като основни геостратегически играчи освен Европа са добре дошли на Балканите, за да бъдат използвани като „мост на дружбата“.

Борисов каза, че ще се водят преговори с евентуален купувач и инвеститор за АЕЦ „Белене“, само ако той не поиска гаранции за задължително изкупуване на енергията, която се произвежда от централата. Той допълни, че няма да се позволи да се издаде и държавна гаранция – т.е. държавата да се задължи с каквото и да било плащане по тази сделка.

По думите му България може да участва в съвместно дружество едва след като се отпишат активите от Националната електрическа компания като държавни и то в рамките на това, което страната ни е похарчила до момента за ядрената централа. Борисов допълни, че с настоящия мораториум за строителство за АЕЦ „Белене“ държавата няма мандат да провежда каквито и да било преговори с бъдещи инвеститори за централата. „Трябва ли да стоим, за да се харесаме на едни или други и милиарди оборудване да унищожим“, попита той.

Според премиера държавата вече си е извела нужните поуки, когато има задължително изкупуване на електроенергия, давайки за пример с така наречените американски централи. По думите на Борисов в момента има стока и площадка, в която българският данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лева. Ако не бъдат взети някакви мерки, това оборудване ще се обезцени с времето.

Бойко Борисов изтъкна, че има интерес от много държавни и частни компании от различни държави, но за да се започнат преговори, трябва да има мандат за воденето им. Той допълни, че държавата трябва да се отнася с оборудването като добър стопанин. Освен това, въпреки че беше удължен животът на реакторите V и VI на АЕЦ „Козлодуй, след време може да има натиск да бъдат затворени.

„Представете си днес енергийната система да остане без 2000 мегавата. Да остане само на въглищата и на зелената енергия“, може след 10 години да се внася електроенергия, каза Борисов. Той допълни, че за въглищната енергия дори се води война в Брюксел да бъде удължен животът на централите от Маришкия басейн. Премиерът посочи, че хипотезата, която самият той дори твърдял – че реакторите не са готови и са много скъпи, се е оказала невярна.