Борисов в Пловдив: Да направим Балканите добро място за бизнес

0
51
Борисов на форума. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА МС

България е привлекателна за чуждите инвеститори с ниските си данъци и добрите финансови показатели, заяви премиерът

По време на Българското председателство на Съвета на ЕС сложихме най-сложната тема – опасна, трудна – европриобщаването на страните от Западните Балкани, надявам се колегите един ден ще оценят това“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си пред участниците в Пловдивския икономически форум. Премиерът подчерта, че България даде рестарт на тази процедура и изрази надежда, че на предстоящата среща на страните от Берлинския процес в Познан ще бъде взето решение за съвместно домакинство догодина на Република Северна Македония и България.

Исторически ние сме се били с всички съседи, резултатът е, че регионът на Балканите е изостанал. Сега обърнахме нещата. Надявам се да преодолеем всички трудности“, каза още премиерът Борисов. Министър председателят посочи, че очаква България и Република Северна Македония да запазят добрите съседски взаимоотношения. „Имаме редкия шанс – тази територия, Балкани наречена – толкова пропита с кръв, колкото надали на друго място има, ние, всички, да направим един прекрасен бизнес климат‘, подчерта още премиерът Борисов.

Пред представителите на бизнес средите премиерът Борисов изтъкна стабилната икономическа среда у нас, като отбеляза, че България е привлекателна за чуждите инвеститори с ниските си данъци и добрите финансови показатели. „Изключителна добра данъчна среда. Четири пъти се е вдигнал износа ни в електронната промишленост. Два пъти повече – доходите, а доходите се вдигат с бизнеса, тези, които правят Брутния вътрешен продукт“, заяви още Бойко Борисов.

Премиерът Борисов припомни пред бизнеса, че правителството продължава да строи и ремонтира пътната инфраструктура страната. „Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата и затова с финансовия министър Владислав Горанов разширяваме двойно КПП-то на Калотина, защото не може да се поеме трафикът“, посочи още министър-председателят в Пловдив.

Той изброи важните за региона съвместни проекти, по които се работи – пристанища, магистралите, жп линиите, газопроводи, като отбеляза, че България продължава да се стреми към прогнозируема данъчна политика, намаляване на сивия сектор, квалифициране на работната ръка. Премиерът Борисов подчерта още, че правителството продължава да осигурява трайно инвестиции в образованието – двойно увеличение на учителските заплати, както и средства в образователната инфраструктура.

В Пловдив за втора поредна година представители на правителства, бизнеса и на неправителствения сектор от страната и Европа обсъждат предизвикателствата пред икономическия растеж и конкурентоспособността у нас и в Югоизточна Европа. Част от темите са свързани с перспективите през Западните Балкани, очакванията от новия Европейски парламент и новата Европейска комисия, демографски и здравни проблеми, пътната карта на България към ЕРМ II, привличането на чужди инвестиции, енергийната и цифрова политика на ЕС.