Борисов: Двойни критерии ни спъват за Шенген

Полша ни благодари, че сме я защитили пред френския президент Макрон

0
44
борисов
Премиерът Борисов и колежката му Беата Шидло. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Премиерът на Полша Беата Шидло обяви, че посланието им е-единство и солидарност в ЕС

Именно България ще бъде страната, която ще председателства ЕС и Полша има големи надежди за това председателство. Полша и България са страни, които смятат, че единността е много важна за ЕС.

Имаме много общи теми – инфраструктура, социална политика, и разбира се сигурността. Това заяви премиерът на Полша Беата Шидло след срещата с българския си колега Бойко Борисов. Шидло е на официална визита у нас.

Благодарение на политиката, която провежда България показва, чрез ангажираност може да се води ефективна политика. България трябва да влезе в Шенген, допълни тя. Искаме да има единство и солидарност, посочи тя.

Полският премиер каза още, че България е най-добрата външна граница на ЕС. От своя страната премиерът Борисов й благодари за признанието.

С много такт и разговори, и компромиси с ЕС трябва да дадем перспектива на Балканите. В противен случай всички ще се изнесат  в посока, където са по-високи заплатите и неравенството ще стане много голямо, заяви Борисов.
Що се касае до темата за добросъседството разговаряхме дълго, както и за срещата ни с президента Макрон във Варна.
Беата ми благодари че тогава защтихме Полша.

Категорични сме, че трябва да положим усилия там където сме се забавили и имаме по-лошо показатели, заяви Борисов.

Трябва да уверим всички колеги, че полагаме усилия да ги достигнем, посочи българският премиер.

С общи усилия трябва да работим, така че от Албания до Черно море да се чувстваме равноравни в целия ЕС, посочи Борисов.

Посланието на нашата част на Европа е единство и солидарност, заяви полският премиер на въпрос относно думите на разделение на френския президент Макрон, който по време на визитата си в България заяви, че Полша се самоизолира.
Ние няма да позволим да бъдем разделени. Ние искаме единство, заяви Беата Шидло.

Аз не бих разделил държавите на послушни и непослушни, а на дисциплинирани и недисциплинирани, каза премиерът Борисов.

Ако Маахстрихските критерии се спазват Европа никога няма да изпадне в криза. Единството е единственият положителен изход за ЕС, каза той.

Поставям се и на страната на по-развитите от нас, но ние не сме виновни че сме попаднали тогава в такава среда, Кохезията трябва да продължи. Длъжни сме да кажем благодаря на държавите донори. Трябва да продължим с помощта.

Ние сме абсолютно готови за Шенген, но се появяват двойни критерии в един момент, каза категорично Борисов.

България е изпълнила всички критерии за Шенген, това е казано на най-високо ниво в ЕС. Еврозоната е нещо, което сме приели, че един ден трябва да сме там, каза Борисов.
Не представляваме никакъв риск за еврозоната, каза премиерът.